Sałatka z gruszką i grillowanym halloumi

Jeżeli szukacie pomysłu na smaczną sałatkę np na kolację, to polecam Wam prostą, acz zaskakującą sałatkę z sałaty lodowej, grillowanym serem halloumi oraz pieczoną w szynce dojrzewającej gruszką. Do tego kilka orzechów włoskich i miodowo-musztardowy dressing.

Sałatkę najlepiej podawać na ciepło, od razu po przygotowaniu, kiedy to i ser i gruszki smakują najlepiej.

na 2-3 porcje:

  • 1 mała główka sałaty lodowej
  • 1 op. sera halloumi
  • 1-2 gruszki
  • 1-2 op. szynki dojrzewającej
  • garść orzechów włoskich
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka musztardy sarepskiej
  • 1 łyżeczka musztardy francuskiej (z ziarnami gorczycy)
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżka wrzątku
  • sól, pieprz

Gruszkę kroimy na cząstki. Każdy kawałek owijamy szynką dojrzewającą. Pieczemy przez około 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.

Ser halloumi kroimy na dowolne kawałki (plastry, paseczki lub w kostkę). Skrapiamy niewielką ilością oliwy w spreju i smażymy z obu stron do lekkiego zarumienienia na rozgrzanej, suchej patelni.

Składniki sosu umieszczamy w słoiczku (oliwę, obie musztardy, miód oraz wrzątek). Całość potrząsamy lub mieszamy, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.

Składanie sałatki:

Sałatę lodową dzielimy na mniejsze kawałki, rozkładamy na półmisku lub talerzu.

Polewamy przygotowanym dressingiem.

Rozkładamy ser halloumi.

Posypujemy orzechami. Dodajemy kawałki upieczonej w szynce gruszki.