Sałatka z gruszką i grillowanym halloumi
Jeżeli szukacie pomysłu na smaczną sałatkę np na kolację, to polecam Wam prostą, acz zaskakującą sałatkę z sałaty lodowej, grillowanym serem halloumi oraz pieczoną w szynce dojrzewającej gruszką. Do tego kilka orzechów włoskich i miodowo-musztardowy dressing.
Sałatkę najlepiej podawać na ciepło, od razu po przygotowaniu, kiedy to i ser i gruszki smakują najlepiej.
![](https://smakinatalerzu.pl/wp-content/uploads/2023/06/salatkazpieczonagruszkaihalloumi9.jpg)
na 2-3 porcje:
- 1 mała główka sałaty lodowej
- 1 op. sera halloumi
- 1-2 gruszki
- 1-2 op. szynki dojrzewającej
- garść orzechów włoskich
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka musztardy sarepskiej
- 1 łyżeczka musztardy francuskiej (z ziarnami gorczycy)
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżka wrzątku
- sól, pieprz
![](https://smakinatalerzu.pl/wp-content/uploads/2023/07/gruszkiprzedpieczeniem-900x1600.jpg)
Gruszkę kroimy na cząstki. Każdy kawałek owijamy szynką dojrzewającą. Pieczemy przez około 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
![](https://smakinatalerzu.pl/wp-content/uploads/2023/07/hallouminapatelni-900x1600.jpg)
Ser halloumi kroimy na dowolne kawałki (plastry, paseczki lub w kostkę). Skrapiamy niewielką ilością oliwy w spreju i smażymy z obu stron do lekkiego zarumienienia na rozgrzanej, suchej patelni.
![](https://smakinatalerzu.pl/wp-content/uploads/2023/07/sos-900x1600.jpg)
Składniki sosu umieszczamy w słoiczku (oliwę, obie musztardy, miód oraz wrzątek). Całość potrząsamy lub mieszamy, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.
Składanie sałatki:
![](https://smakinatalerzu.pl/wp-content/uploads/2023/07/salatalodowa-900x1600.jpg)
Sałatę lodową dzielimy na mniejsze kawałki, rozkładamy na półmisku lub talerzu.
![](https://smakinatalerzu.pl/wp-content/uploads/2023/07/salatalodowasos-900x1600.jpg)
Polewamy przygotowanym dressingiem.
![](https://smakinatalerzu.pl/wp-content/uploads/2023/07/salatasoshalloumi-900x1600.jpg)
Rozkładamy ser halloumi.
![](https://smakinatalerzu.pl/wp-content/uploads/2023/07/gruszki.jpg)
Posypujemy orzechami. Dodajemy kawałki upieczonej w szynce gruszki.
![](https://smakinatalerzu.pl/wp-content/uploads/2023/06/salatkazpieczonagruszkaihalloumi5.jpg)
![](https://smakinatalerzu.pl/wp-content/uploads/2023/06/salatkazpieczonagruszkaihalloumi6.jpg)
![](https://smakinatalerzu.pl/wp-content/uploads/2023/06/salatkazpieczonagruszkaihalloumi8.jpg)
![](https://smakinatalerzu.pl/wp-content/uploads/2023/06/salatkazpieczonagruszkaihalloumi7.jpg)
![](https://smakinatalerzu.pl/wp-content/uploads/2023/06/salatkazpieczonagruszkaihalloumi3.jpg)
![](https://smakinatalerzu.pl/wp-content/uploads/2023/06/salatkazpieczonagruszkaihalloumi2.jpg)
![](https://smakinatalerzu.pl/wp-content/uploads/2023/06/salatkazpieczonagruszkaihalloumi4.jpg)
Bardzo fajny pomysł z tą gruszką w boczku , jutro mam gości to zaserwuję taką sałatkę, mam nadzieję że ich zaskoczę
Hit wczorajszej imprezy
Bardzo się cieszę 😊♥️