Surówka z surowego kalafiora i rzodkiewek

Surówka z surowego kalafiora z rzodkiewką, kalarepą i koperkiem.

Nie jest to może propozycja, po którą sięgam często, ale w okresie letnim, lubię przygotować do obiadu tego typu surówkę.

  • 1 kalafior
  • 1 pęczek rzodkiewek
  • 1 kalarepa
  • 2-3 łyżki posiekanego koperku

sos:

  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki gęstego jogurtu lub kwaśnej śmietany !8
  • sól i pieprz do smaku

Kalafior dzielimy na różyczki, przelewamy na durszlaku dużą ilością wrzątku.

Kalafior trzemy na dużych oczkach tartki lub umieszczamy w rozdrabniaczu i miksujemy (uwaga, byle nie za długo. Najlepiej też robić to partiami).

Kalarepę obieramy, kroimy na plasterki, a te następnie kroimy na paseczki.

Rzodkiewki kroimy na kawałki podobne wielkością do kawałków kalarepy.

Wszystkie składniki umieszczamy w misce. Dodajemy majonez wymieszany ze śmietaną/jogurtem.

Mieszamy.

Na koniec surówkę doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Łączymy z posiekanym koperkiem.