Piersi kurczaka z serem pleśniowym i pieczarkami

Przepis wypatrzony kiedyś na stronie cincin. Bardzo dobry i niezbyt wymagający. Wystarczy pokroić pieczarki i przygotować mięso, a następnie je zapiec.

Kurczak wychodzi mięciutki, soczysty i bardzo smaczny. Baaardzo smaczny 😉 🙂

Podałam go z surówka z surowego kalafiora z rzodkiewkami, kalarepą i koperkiem.

  • 2 małe piersi z kurczaka
  • kawałek gorgonzoli (około 50 g)
  • 3-4 brązowe pieczarki
  • mielona papryka słodka i ostra
  • granulowany czosnek
  • sól, pieprz
  • oliwa w spreju

Piersi kurczaka z pieczarkami i gorgonzolą – wykonanie:


Pieczarki kroimy na plasterki (szczególnie mocno polecam twarde pieczarki brązowe).

Na wierzchu każdej piersi z kurczaka robimy przez środek nacięcie, które następnie poszerzamy na boki, aby uzyskać tzw kieszonkę (uwaga, aby nie przeciąć mięsa na wylot).

Oprószamy przyprawami.

Przygotowane kieszonki wypełniamy surowymi pieczarkami.

Pomiędzy pieczarki oraz na wierzch pieczarek rozkładamy podzielony na kawałki ser gorgonzola.


Mięso umieszczamy w niedużym żaroodpornym naczyniu, skrapiamy oliwą w spreju.

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekamy przez około 35-40 minut (większe piersi dłużej).

Inspiracja: www.cincin.cc/threads/lodeczki-z-piersi-kurczaka.15892/