Surówka z surowego kalafiora i rzodkiewek
Surówka z surowego kalafiora z rzodkiewką, kalarepą i koperkiem.
Nie jest to może propozycja, po którą sięgam często, ale w okresie letnim, lubię przygotować do obiadu tego typu surówkę.
- 1 kalafior
- 1 pęczek rzodkiewek
- 1 kalarepa
- 2-3 łyżki posiekanego koperku
sos:
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki gęstego jogurtu lub kwaśnej śmietany !8
- sól i pieprz do smaku
Kalafior dzielimy na różyczki, przelewamy na durszlaku dużą ilością wrzątku.
Kalafior trzemy na dużych oczkach tartki lub umieszczamy w rozdrabniaczu i miksujemy (uwaga, byle nie za długo. Najlepiej też robić to partiami).
Kalarepę obieramy, kroimy na plasterki, a te następnie kroimy na paseczki.
Rzodkiewki kroimy na kawałki podobne wielkością do kawałków kalarepy.
Wszystkie składniki umieszczamy w misce. Dodajemy majonez wymieszany ze śmietaną/jogurtem.
Mieszamy.
Na koniec surówkę doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Łączymy z posiekanym koperkiem.