Ciasto ze śliwkami i budyniową pianką

Kruche ciasto z budyniową pianką to jedno z moich ulubionych ciast! Nie ważne, czy jest ono w wersji jasnej, czy kakaowej. Nie ważne z jakimi owocami. To ciasto smakuje zawsze i każdemu z moich bliskich. Wszyscy je uwielbiamy.

Tym razem zdecydowałam się na kakaowy spód i śliwki. Ciasto w tej wersji jest po prostu przepyszne.

Zdecydowanie warto je zrobić. Polecam.

  • 3 szkl. mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 g masła
  • 2 łyżki kakao
  • 3-4 łyżki cukru pudru
  • 6 żółtek
  • opcjonalnie 1-2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany 18%

Pianka budyniowa:

  • 6 białek
  • 1 szkl. drobnego cukru
  • około 700 g gęstej, kwaśnej śmietany 18%
  • 2 op. budyniu śmietankowego, bez cukru
  • około 500 g śliwek

Na stolnicę wsypujemy mąkę, mieszamy ją z proszkiem do pieczenia oraz cukrem pudrem. Dodajemy zimne masło, siekamy. Następnie dodajemy kakao, mieszamy. Ze składników formujemy kopczyk, w którego wgłębienie dodajemy żółtka. Zagniatamy gładkie ciasto. W razie konieczności, gdyby ciasto było suche i nie chciało się połączyć, dodajemy 1-2 łyżki gęstej śmietany.

Gotowe ciasto dzielimy na dwie części (2/3 i 1/3). Owijamy je folią i odstawiamy do schłodzenia.

Większą część schłodzonego ciasta trzemy na dużych oczkach tartki, bezpośrednio nad wyłożoną papierem do pieczenia blaszką (21×32 cm).


Białka ubijamy wraz ze szczyptą soli. Po około 1,5 – 2 minutach zaczynamy stopniowo dodawać cukier (po 1 łyżce). Miksujemy aż cukier cały się rozpuści. Następnie wsypujemy proszek budyniowy oraz dodajemy kwaśną śmietanę, miksujemy do połączenia.


Piankę budyniową rozprowadzamy na przygotowanym spodzie, wyrównujemy. Na piance układamy przekrojone na pół śliwki (skórką do dołu).

Na wierzch ścieramy drugą (mniejszą) część schłodzonego ciasta.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 45-55 minut.