Ciasto ze śliwkami i budyniową pianką
Kruche ciasto z budyniową pianką to jedno z moich ulubionych ciast! Nie ważne, czy jest ono w wersji jasnej, czy kakaowej. Nie ważne z jakimi owocami. To ciasto smakuje zawsze i każdemu z moich bliskich. Wszyscy je uwielbiamy.
Tym razem zdecydowałam się na kakaowy spód i śliwki. Ciasto w tej wersji jest po prostu przepyszne.
Zdecydowanie warto je zrobić. Polecam.

- 3 szkl. mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 200 g masła
- 2 łyżki kakao
- 3-4 łyżki cukru pudru
- 6 żółtek
- opcjonalnie 1-2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany 18%
Pianka budyniowa:
- 6 białek
- 1 szkl. drobnego cukru
- około 700 g gęstej, kwaśnej śmietany 18%
- 2 op. budyniu śmietankowego, bez cukru
- około 500 g śliwek
Na stolnicę wsypujemy mąkę, mieszamy ją z proszkiem do pieczenia oraz cukrem pudrem. Dodajemy zimne masło, siekamy. Następnie dodajemy kakao, mieszamy. Ze składników formujemy kopczyk, w którego wgłębienie dodajemy żółtka. Zagniatamy gładkie ciasto. W razie konieczności, gdyby ciasto było suche i nie chciało się połączyć, dodajemy 1-2 łyżki gęstej śmietany.
Gotowe ciasto dzielimy na dwie części (2/3 i 1/3). Owijamy je folią i odstawiamy do schłodzenia.
Większą część schłodzonego ciasta trzemy na dużych oczkach tartki, bezpośrednio nad wyłożoną papierem do pieczenia blaszką (21×32 cm).
Białka ubijamy wraz ze szczyptą soli. Po około 1,5 – 2 minutach zaczynamy stopniowo dodawać cukier (po 1 łyżce). Miksujemy aż cukier cały się rozpuści i powstanie sztywna, błyszcząca piana. Następnie wsypujemy proszek budyniowy oraz dodajemy kwaśną śmietanę, miksujemy krótko, do połączenia.
Piankę budyniową rozprowadzamy na przygotowanym spodzie, wyrównujemy. Na piance układamy przekrojone na pół śliwki (skórką do dołu).
Na wierzch ścieramy drugą (mniejszą) część schłodzonego ciasta.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 45-55 minut.









Przepis już spisałam i koniecznie zrobię to ciasto mam tylko pytanie na jakich wymiarach blaszki pani PIEKŁA?
Blaszka 21×32 cm
Ciasto zrobiłam u jest fantastyczne. Łatwe, pyszne i bardzo pięknie wygląda. Polecam i dziękuję za przepis.
Magda
A ja dziękuję za tak fantastyczną wiadomość:)
Chciałam zapytać jakich śliwek używasz do tego ciasta, że nie puszczają soku i pianka się nie zabarwia?
Miałam takie duże, fioletowe. Nie wiem co to za odmiana, ale kupowałam w Lidlu.
Przepis super. Chciałabym jednak delikatnie zwrócić uwagę z innej strony 'nieważne’ piszemy razem 😉
Dzięki za uwagę 😉
Czy u Pani pianka ma konsystencję wody? Zastanawiam się czy tak ma być? Bo boję się, że śliwki się „utopią „
Nie, pianka powinna być w miarę gęsta.
Czy przed dodaniem proszku budyniowego i gęstej śmietany, białka były ubite na sztywną pianę?
Już wiem gdzie był problem, miksowałam to w thermomix-sie. Teraz zrobiłam normalnym mikserem i wyszło super.
Cieszę się 🙂
Ciasto bardzo proste w wykonaniu i jest przepyszne 🤤👍.
Szczerze polecam ♥️🤤♥️
Pani Małgosiu, dziękuję serdecznie, że zechciała Pani wrócić tu z opinią 🙂 Zawsze mega to doceniam <3