Sałatka pomidorowo – ogórkowa z tuńczykiem

Sałatka z kapustą pekińską, pomidorami, ogórkiem, jajkiem, tuńczykiem i oliwkami. Można podać ją w takiej formie jak pokazane jest to na zdjęciu i wówczas może stanowić formę poczęstunku dla gości lub zmieszać ze sobą wszystkie składniki i podać jako posiłek w ciągu dnia.

Sałatka jest lekka, smaczna i zdrowa. Warto nacieszyć się nią póki jeszcze pomidory smakują tak dobrze 😉

  • 1/2 małej kapusty pekińskiej
  • 1 zielony ogórek
  • 2 pomidory malinowe
  • 2-3 jajka
  • kilka czarnych oliwek
  • 1 słoik tuńczyka w oliwie z oliwek (lub puszka)
  • 2-3 łyżki oliwy
  • 1 łyżka musztardy francuskiej (ziarnistej)
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • zioła prowansalskie
  • sól, pieprz

Kapustę siekamy.

Pomidory (ja wcześniej usuwam skórkę) kroimy na ósemki.

Ogórka obieramy, kroimy na plasterki.

Oliwki kroimy na plasterki.

Jajka gotujemy, po obraniu kroimy na ćwiartki.

Oliwę łączymy z musztardą i octem jabłkowym (jeśli wolisz, możesz dodać też nieco miodu dla przełamania smaku). Doprawiamy solą oraz pieprzem.

Na dnie miski rozkładamy kapustę pekińską, dajemy pozostałe składniki. Oprószamy ziołami prowansalskimi.