Kruche ciasto z rabarbarem i kisielową pianką

Kruche ciasto z rabarbarem, budyniem i kisielową pianką. Nie za słodkie. Bardzo fajne.

Będziesz tego typu wypiek przygotowywać po raz pierwszy? Chodź, przeprowadzę Cię przez przepis krok po kroku.

Poniżej znajdziesz listę składników, oraz poszczególne etapy z przygotowań wraz ze zdjęciami, które mam nadzieję, ułatwią Ci zrobienie tego ciasta.

Kruche ciasto:

  • 2 lekko kopiaste szkl. mąki (najlepiej mix tortowej i krupczatki, w sumie około 320 g)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3-4 łyżki cukru pudru
  • 200 g masła
  • 4 żółtka
  • szczypta soli

Masa budyniowa

  • 2 op. budyniu śmietankowego, bez cukru (każde po 40g)
  • 750 ml mleka
  • 4 łyżki cukru

Beza

  • 4 białka
  • 110 g cukru
  • 1 op. kisielu cytrynowego
  • szczypta soli

Dodatkowo

  • ok. 500 g rabarbaru
  • 2 łyżki cukru
  • kasza manna

Kruche ciasto z rabarbarem i kisielową pianką – krok po kroku:

Rabarbar:


Rabarbar obieramy, kroimy na mniejsze kawałki. Dajemy go do miski i zasypujemy cukrem.

Odstawiamy na około 30 minut.

Po tym czasie odlewamy zebrane w misce soki.


Kruche ciasto:


Mąkę wsypujemy na blat lub na stolnicę, mieszamy ją ze szczyptą soli, proszkiem do pieczenia oraz z cukrem pudrem.

Dodajemy masło, składniki siekamy nożem.

Następnie dodajemy żółtka, wyrabiamy gładkie ciasto (ja początkowo siekam składniki nożem, a dopiero pod sam koniec wyrabiam dłońmi). Gdyby była taka potrzeba można dodać 1 łyżeczkę gęstej śmietany 18% (ja nie dodawałam).

Gotowe ciasto dzielimy na 2 części w proporcjach: 2/3 i 1/3.

Oba kawałki owijamy folią i odstawiamy do lodówki do schłodzenia.

Większą część schłodzonego ciasta rozkładamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce (21x32cm). Nakłuwamy je widelcem.

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 15 minut.


Budyń:


Proszek budyniowy rozrabiamy w około 1/2 szklanki mleka.

Pozostałe mleko wlewamy do dużego garnka, dodajemy do niego cukier i doprowadzamy do wrzenia. Na gotujące się mleko wlewamy przygotowaną mieszankę budyniową. Gotujemy, stale mieszając (najlepiej drewnianą pałką), aż do zgęstnienia.


Kisielowa pianka:


Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Pod koniec stopniowo dodajemy cukier. Na samym końcu, do gęstej i lśniącej piany, dodajemy proszek kisielowy, miksujemy do połączenia.


Składanie ciasta i pieczenie:


Podpieczone ciasto posypujemy kaszą manną.

Rozkładamy na całej powierzchni rabarbar.

Całość zalewamy przygotowanym budyniem.

Na gorący budyń wykładamy piankę białkowo-kisielową.

Na wierzch ścieramy pozostałą, mniejszą część, schłodzonego ciasta.

Ciasto pieczemy w 180 stopniach, aż do zarumienienia (okolo 30-35 minut).