Kruche ciasto z rabarbarem i kisielową pianką
Kruche ciasto z rabarbarem, budyniem i kisielową pianką. Nie za słodkie. Bardzo fajne.
Będziesz tego typu wypiek przygotowywać po raz pierwszy? Chodź, przeprowadzę Cię przez przepis krok po kroku.
Poniżej znajdziesz listę składników, oraz poszczególne etapy z przygotowań wraz ze zdjęciami, które mam nadzieję, ułatwią Ci zrobienie tego ciasta.
![](https://smakinatalerzu.pl/wp-content/uploads/2024/05/kruche-z-rabarbarem-i-kisielowa-pianka-8.jpg)
Kruche ciasto:
- 2 lekko kopiaste szkl. mąki (najlepiej mix tortowej i krupczatki, w sumie około 320 g)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3-4 łyżki cukru pudru
- 200 g masła
- 4 żółtka
- szczypta soli
Masa budyniowa
- 2 op. budyniu śmietankowego, bez cukru (każde po 40g)
- 750 ml mleka
- 4 łyżki cukru
Beza
- 4 białka
- 110 g cukru
- 1 op. kisielu cytrynowego
- szczypta soli
Dodatkowo
- ok. 500 g rabarbaru
- 2 łyżki cukru
- kasza manna
Kruche ciasto z rabarbarem i kisielową pianką – krok po kroku:
Rabarbar:
Rabarbar obieramy, kroimy na mniejsze kawałki. Dajemy go do miski i zasypujemy cukrem.
Odstawiamy na około 30 minut.
Po tym czasie odlewamy zebrane w misce soki.
![](https://smakinatalerzu.pl/wp-content/uploads/2024/05/1-11.jpg)
Kruche ciasto:
Mąkę wsypujemy na blat lub na stolnicę, mieszamy ją ze szczyptą soli, proszkiem do pieczenia oraz z cukrem pudrem.
![](https://smakinatalerzu.pl/wp-content/uploads/2024/05/2-11.jpg)
Dodajemy masło, składniki siekamy nożem.
![](https://smakinatalerzu.pl/wp-content/uploads/2024/05/3-10.jpg)
Następnie dodajemy żółtka, wyrabiamy gładkie ciasto (ja początkowo siekam składniki nożem, a dopiero pod sam koniec wyrabiam dłońmi). Gdyby była taka potrzeba można dodać 1 łyżeczkę gęstej śmietany 18% (ja nie dodawałam).
![](https://smakinatalerzu.pl/wp-content/uploads/2024/05/4-9.jpg)
Gotowe ciasto dzielimy na 2 części w proporcjach: 2/3 i 1/3.
Oba kawałki owijamy folią i odstawiamy do lodówki do schłodzenia.
![](https://smakinatalerzu.pl/wp-content/uploads/2024/05/5-9.jpg)
Większą część schłodzonego ciasta rozkładamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce (21x32cm). Nakłuwamy je widelcem.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 15 minut.
![](https://smakinatalerzu.pl/wp-content/uploads/2024/05/6-9.jpg)
Budyń:
Proszek budyniowy rozrabiamy w około 1/2 szklanki mleka.
Pozostałe mleko wlewamy do dużego garnka, dodajemy do niego cukier i doprowadzamy do wrzenia. Na gotujące się mleko wlewamy przygotowaną mieszankę budyniową. Gotujemy, stale mieszając (najlepiej drewnianą pałką), aż do zgęstnienia.
![](https://smakinatalerzu.pl/wp-content/uploads/2024/05/8-5.jpg)
Kisielowa pianka:
Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Pod koniec stopniowo dodajemy cukier. Na samym końcu, do gęstej i lśniącej piany, dodajemy proszek kisielowy, miksujemy do połączenia.
![](https://smakinatalerzu.pl/wp-content/uploads/2024/05/11-4.jpg)
Składanie ciasta i pieczenie:
Podpieczone ciasto posypujemy kaszą manną.
![](https://smakinatalerzu.pl/wp-content/uploads/2024/05/7-7.jpg)
Rozkładamy na całej powierzchni rabarbar.
![](https://smakinatalerzu.pl/wp-content/uploads/2024/05/9-4.jpg)
Całość zalewamy przygotowanym budyniem.
![](https://smakinatalerzu.pl/wp-content/uploads/2024/05/10-4.jpg)
Na gorący budyń wykładamy piankę białkowo-kisielową.
![](https://smakinatalerzu.pl/wp-content/uploads/2024/05/12-1.jpg)
Na wierzch ścieramy pozostałą, mniejszą część, schłodzonego ciasta.
Ciasto pieczemy w 180 stopniach, aż do zarumienienia (okolo 30-35 minut).
![](https://smakinatalerzu.pl/wp-content/uploads/2024/05/13-1.jpg)
![](https://smakinatalerzu.pl/wp-content/uploads/2024/05/kruche-z-rabarbarem-i-kisielowa-pianka-9.jpg)
![](https://smakinatalerzu.pl/wp-content/uploads/2024/05/kruche-z-rabarbarem-i-kisielowa-pianka-7.jpg)
![](https://smakinatalerzu.pl/wp-content/uploads/2024/05/kruche-z-rabarbarem-i-kisielowa-pianka-5.jpg)
![](https://smakinatalerzu.pl/wp-content/uploads/2024/05/kruche-z-rabarbarem-i-kisielowa-pianka-4.jpg)
![](https://smakinatalerzu.pl/wp-content/uploads/2024/05/kruche-z-rabarbarem-i-kisielowa-pianka-6.jpg)
![](https://smakinatalerzu.pl/wp-content/uploads/2024/05/kruche-z-rabarbarem-i-kisielowa-pianka-3.jpg)
![](https://smakinatalerzu.pl/wp-content/uploads/2024/05/kruche-z-rabarbarem-i-kisielowa-pianka-1.jpg)
![](https://smakinatalerzu.pl/wp-content/uploads/2024/05/kruche-z-rabarbarem-i-kisielowa-pianka-2.jpg)