Sałatka Panzanella z fetą

Kolejna odsłona sałatki Panzanella, tym razem w wersji z serem favita do grillowania. Ten grillowany ser, smakuje trochę jak halloumi, więc można śmiało zrobić taką podmiankę 😉

Sałatka jest idealna w sezonie letnim, kiedy mamy najsmaczniejsze pomidory. Ja zrobiłam ją i z pomidorków koktajlowych i z pomidorów malinowych. Jeśli zależy Wam na zachowaniu jak najbardziej chrupiących grzanek, zdecydowanie lepiej sprawdzają się same pomidorki koktajlowe, które po przekrojeniu na pół nie puszczają aż tak dużo soku, jak duże pomidory.

  • 3 pomidory malinowe
  • 300 g pomidorków koktajlowych
  • 150-200 g sera favita do grillowania lub sera halloumi
  • 2 ciabatty
  • oliwa z oliwek
  • 1 szalotka
  • bazylia – kilka listków do sosu + do dekoracji
  • 2-3 łyżki octu z czerwonego wina
  • 1 ząbek czosnku – opcjonalnie
  • szczypta mielonej ostrej papryki
  • sól, pieprz

Ciabattę kroimy w średniej wielkości kostkę. Rozkładamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Obficie skrapiamy oliwą, mieszamy. Rumienimy przez kilka minut w piekarniku nagrzanym do 210-220 stopni (co jakiś czas warto grzanki przemieszać. Uwaga, by ich nie przypalić).

W słoiczku z wieczkiem umieszczamy około 1/3 szklanki oliwy oraz ocet z czerwonego wina. Dokładnie potrząsamy, do połączenia. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek (opcjonalnie), posiekane drobno listki bazylii oraz przyprawy: sól, pieprz i szczyptę mielonej papryki. Mieszamy.

Pomidory malinowe nacinamy z wierzchu na krzyż i zalewamy na kilka minut wrzącą wodą. Odcedzamy i usuwamy skórkę oraz gniazda nasienne. Kroimy na cząstki lub w grubą kostkę.

Pomidorki koktajlowe kroimy na pół.

Szalotkę kroimy na mniejsze kawałki.

Ser sałatkowy kroimy na plastry. Rumienimy z obu stron na rozgrzanej, suchej patelni. Następnie kroimy na mniejsze kawałki.

W misce mieszamy ze sobą pomidory, pomidorki, szalotkę, fetę oraz grzanki. Całość skrapiamy bazyliowym sosem. Dekorujemy świeżymi listkami bazylii.