Bulgur z łososiem, porem, brokułem i cukinią

Bulgur z łososiem i zielonymi warzywami. Lekkie danie, takie można powiedzieć, dietetyczne. Bez żadnych sosów, zagęstników. Warzywa w zasadzie duszą się pod przykryciem, więc brudzimy jedynie dwa naczynia – patelnię i garnek, w którym gotujemy kaszę.

Mnie taki obiad bardzo odpowiada, ale zdaję sobie sprawę z tego, że przepis odbiega od tego co do tej pory prezentowałam na blogu. Myślę jednak, że znajdzie się grupa osób, które takich lżejszych, zdrowszych przepisów również potrzebują.


Uwagi: ja brokuła i cukinię duszę pod przykryciem na malutkim ogniu. Lubię, gdy warzywa pozostają wciąż jędrne i nieco chrupiące. Jeżeli wolisz, możesz brokuła podgotować wcześniej w osolonej i lekko osłodzonej wodzie i smażyć warzywa nieco krócej, a na większej mocy palnika.

Jeżeli zabraknie Ci jakiegoś sosu, możesz dodać pod koniec na patelnię 1-2 łyżki serka kanapkowego lub wlać odrobinę słodkiej śmietanki.

  • 1 płat świeżego łososia (około 400g)
  • 1 szkl. kaszy bulgur
  • 1 mała cukinia
  • 1 por
  • 1 brokuł
  • garść orzechów laskowych
  • oregano
  • zioła prowansalskie
  • sól, pieprz
  • masło klarowane

Pora kroimy na półplasterki.

Cukinię kroimy na ćwierć plasterki.

Brokuła kroimy na najmniejsze różyczki (w zasadzie bez łodyżek, tak drobno, jak tylko się da).

Łososia kroimy w niedużą kostkę. Oprószamy solą, pieprzem oraz oregano.


Na dużej, głębokiej patelni rozgrzewamy masło klarowane. Wrzucamy pora i przez chwilę smażymy na małym ogniu, często mieszając. Następnie dodajemy cukinię i brokuła. Warzywa dusimy na malutkim ogniu, pod przykryciem, do czasu aż nieco zmiękną (około 10-15 minut). Jeśli jest taka potrzeba można wlać na patelnię kilka łyżek wody. Następnie moc palnika zwiększamy do średniej, zgarniamy warzywa na bok patelni, a w puste miejsce dajemy łososia, smażymy dalej pod przykryciem, aż ryba „dojdzie” (kilka minut).

Kaszę bulgur gotujemy na malutkim ogniu, wg wskazówek zamieszczonych na opakowaniu.

Warzywa z łososiem podajemy razem z ugotowanym bulgurem. Posypujemy posiekanymi grubo orzechami laskowymi.

Inspiracja – przepis z książki M. Makarowskiej i D. Musiałowskiej IO szybkie dania