Tortille z kurczakiem, pieczoną papryką i czerwoną cebulką

Tortilla z kurczakiem i warzywami to propozycja na smaczny posiłek, np obiad lub kolację. U nas tortilla często gości ze świeżymi warzywami, więc dla odmiany postanowiłam tym razem przygotować ją z pieczoną papryką i pomidorkami.

Tortilla w takiej wersji smakowała bardzo dobrze. Szczególnie mocno przypadła do gustu mojemu mężowi, który stwierdził, że to jedna z najlepszych jakie zrobiłam. Bardzo miło słyszeć takie słowa 🙂


Polecam również przepis na składaną tortillę z pieczoną papryką, szynką i serem.

  • 4-5 pszennych tortilli
  • 1 duża pojedyncza pierś kurczaka lub około 300 g polędwiczek z kurczaka
  • 2 czerwone papryki
  • 1 czerwona cebula
  • kilka rzodkiewek
  • kilka pomidorów koktajlowych
  • świeży szpinak/botwinka/listki szczawiu
  • zioła prowansalskie
  • curry
  • sól, pieprz
  • olej

Sos:

  • 2 łyżki majonezu kieleckiego
  • 1 łyżka gęstej śmietany 18%
  • 1 łyżeczka octu winnego
  • 1/2 łyżeczki cukru pudru
  • sól, pieprz

Pozbawioną gniazda nasiennego paprykę kroimy na grubsze paseczki. Rozkładamy w naczyniu żaroodpornym. Skrapiamy niewielką ilością oleju (fajny jest do tego olej w spreju), oprószamy ziołami prowansalskimi. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzanie góra-dół) na około 10-15 minut. Po tym czasie paprykę mieszamy, a obok niej układamy kiść pomidorków koktajlowych. Zapiekamy dalej, aż do miękkości warzyw (papryka powinna być miękka, ale nie może się spalić; skórka pomidorków powinna popękać. U mnie warzywa gotowe były po 10 minutach).

Czerwoną cebulę kroimy w piórka.

Rzodkiewki kroimy na plasterki.

Składniki na sos mieszamy ze sobą.

Oczyszczone mięso kroimy na cieniutkie plasterki. Oprószamy szczypta curry oraz solą i pieprzem. Obsmażamy na rozgrzanej na patelni minimalnej ilości oleju.

Na tortilli układamy porcję zieleniny, mięso, piórka cebuli, po kilka plasterków rzodkiewki, paprykę oraz pomidorki bez skórki. Skrapiamy sosem. Składamy, zawijając do środka 2 brzegi tortilli.

Tortille można dodatkowo podgrzać na patelni grillowej.

Podajemy od razu po przygotowaniu.