Tortille z pieczoną papryką, serem, szynką i rukolą

Z pewnością spotkaliście się już z tak przygotowaną tortillą „składaną”, która była hitem TikToka.

Moim zdaniem pomysł słusznie się spopularyzował, bo taka tortilla to świetny sposób i na kolację i na przygotowanie posiłku do pracy czy imprezową przekąskę. Niby proste, a jednak coś zupełnie innego niż tradycyjny wrap 😉

Do środka można dać swoje ulubione dodatki. U mnie dziś to szynka, ser, rukola i pieczona papryka. Niby niewiele składników, a wyszło przepysznie! Spróbujcie sami 🙂

  • tortilla
  • 1-2 czerwone papryki
  • dwie garście rukoli
  • kilka plasterków żółtego sera
  • kilka plasterków ulubionej wędliny (u mnie polędwica wieprzowa)

Paprykę kroimy na pół, usuwamy gniazda nasienne. Rozkładamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 30-40 minut. Upieczone papryki przekładamy do woreczka strunowego, zamykamy woreczek i odstawiamy na kilkanaście minut, do przestudzenia. Następnie usuwamy skórkę, a miąższ kroimy na grubsze paseczki.

Tortille nacinamy od środka do zewnętrznej krawędzi. Układamy na krawędziach plasterek szynki, obok dajemy plasterek sera, obok troszkę rukoli oraz pieczoną paprykę. Następnie składamy całość, przenosząc poszczególne warstwy jedna na drugą, w trójkąt.

Przygotowane tortille podgrzewamy na patelni grillowej.