Rolada z rabarbarem

Biszkoptowa rolada z rabarbarem, powstała na wzór pysznej rolady z jabłkami. Obie wersje (z jabłkami i rabarbarem) są fantastyczne.

Słodka rolada biszkoptowa doskonale uzupełnia się tutaj z lekko kwaśnym smakiem rabarbaru. Polecam jako „tygodniowe ciasto” do kawki czy herbaty, zwłaszcza teraz, póki sezon na rabarbar trwa.

Biszkopt:

  • 5 dużych jajek
  • 80 g drobnego cukru do wypieków
  • 100 g mąki tortowej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki letniej wody + 2 łyżki oleju

Dodatkowo:

  • 600-700 g rabarbaru
  • 3 łyżki cukru
  • cukier puder do oprószenia rolady

Rabarbar kroimy na cienkie plasterki (około 0,5 cm). Oprószamy je cukrem i odstawiamy na około 30-40 minut. Po tym czasie rozkładamy równą warstwą na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce z wyposażenia piekarnika.

Białka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Stopniowo dodajemy cukier. Następnie dodajemy po 1 żółtku. Wlewamy wodę oraz olej. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszając szpatułką łączymy z masą jajeczną.

Masę biszkoptową wylewamy na rozłożony na blaszce rabarbar, wyrównujemy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20-25 minut.

Po upieczeniu od razu wykładamy na rozłożoną na blacie ściereczkę (papierem do góry). Usuwamy papier, a gorące ciasto zwijamy w roladę, pomagając sobie ściereczką.

Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.