Sałatka z kurczakiem, tortellini i słonecznikiem

Ostatnio zrobiłam bardzo fajną sałatkę: z serowym sacchettini, kurczakiem, kapustą pekińską, jajkami, kukurydzą, suszonymi pomidorami oraz orzechami, pestkami dyni i ziarnami słonecznika. Fajna na co dzień i na jakieś domowe uroczystości.

  • 1 op. tortellini/sacchettini (u mnie sacchettini z serem)
  • 400 g polędwiczek z kurczaka + ulubione przyprawy (u mnie sól, pieprz, mielona papryka słodka i ostra, szczypta mielonego imbiru, granulowany czosnek i curry)
  • 4 jajka
  • 1 mała puszka kukurydzy – 160 g po odsączeniu
  • 2-3 łyżki posiekanych suszonych pomidorów z zalewy
  • garść rukoli lub posiekanej kapusty pekińskiej
  • 1-2 garście słonecznika/pestek dyni/ulubionych orzechów
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżka gęstej, kwaśnej śmietany 18%
  • zioła prowansalskie
  • sól, pieprz

Polędwiczki kroimy w kostkę, oprószamy ulubionymi przyprawami, skrapiamy 1-2 łyżkami oliwy, mieszamy i odstawiamy do zamarynowania. Następnie smażymy z obu stron do zezłocenia na rozgrzanej patelni (oliwa jest w marynacie, więc już nie trzeba dodawać jej na patelnię).

Pierożki wrzucamy na osoloną wodę i gotujemy wg wskazówek zamieszczonych na opakowaniu. Odcedzamy.

Jajka gotujemy na twardo. Kroimy w kostkę.

Kukurydzę osączamy z zalewy.

Suszone pomidory kroimy na mniejsze kawałki.

Kapustę pekińską drobno siekamy.

Majonez łączymy ze śmietaną. Doprawiamy do smaku ziołami, solą oraz pieprzem. Mieszamy z pozostałymi składnikami. Posypujemy pestkami dyni i/lub słonecznika.