Kostka Tiramisu

Ciasto dla miłośników kawy i niezbyt słodkich wypieków. Inspirowane słynnym włoskim deserem. Przed Wami Kostka Tiramisu <3

Wg mnie ciasto jest przepyszne. Jedyna trudność to chyba przekrojenie biszkoptu. Z przekrojeniem go na pół nie mam problemu, ale już przy 3 blatach ręce troszkę mi się trzęsą;)

Udało się, choć blaty są dosyć cienkie. Biszkopt piekłam bez dodatku proszku do pieczenia. Jeżeli chcecie by ciasto było wyższe, użyjcie nieco mniejszej blaszki (lub dodajcie minimalną ilość proszku do pieczenia 😉 ). Można też skorzystać z innej jeszcze opcji i upiec osobno 3 biszkopty (ja bym upiekła każdy z 3 jajek, 3 łyżek cukru, 3 łyżek mąki i 1 łyżki oleju).

Biszkopt:

  • 7 jajek
  • 3/4 szkl. drobnego cukru
  • 1 szkl. z lekką górką mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki oleju

Nasącz:

  • 1/2 – 3/4 szkl. kawy (u mnie 3x espresso osłodzone 1 łyżeczką cukru, ale nie wykorzystałam całego)
  • 1/3 szkl. likieru Amaretto

Krem śmietanowy:

  • 500 g mascarpone
  • 400 ml śmietanki 30% lub 36%
  • 5 łyżek cappuccino w proszku
  • 2-3 łyżki cukru pudru, do smaku
  • 3 łyżeczki żelatyny

Dodatkowo:

  • gorzkie kakao

Białka ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy cukier. Nie przestając miksować, dodajemy po 1 żółtku. Dodajemy przesiane mąki, mieszamy szpatułką.

Ciasto przelewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę (21x32cm). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na około 25 minut.


Przestudzoną kawę łączymy z amaretto, mieszamy.


Żelatynę zalewamy niewielką ilością zimnej wody, odstawiamy do napęcznienia.

W misie miksera umieszczamy schłodzoną śmietankę, mascarpone, cukier puder oraz proszek cappuccino. Miksujemy na puszysty krem.

Napęczniałą żelatynę podgrzewamy na najmniejszej mocy palnika, tylko do rozpuszczenia. Łączymy z łyżką masy, a gdy ładnie się połączy, dodajemy całość do masy i miksujemy krótko (jeśli żelatyna zbije się w grudki, należy ponownie krótko ją podgrzać, a następnie wlać do masy i zmiksować).


Przestudzony biszkopt kroimy na 3 blaty.

Jeden z nich nasączamy kawą z amaretto, oprószamy kakao. Wykładamy 1/3 kremu, wyrównujemy. Wykładamy drugi blat, który również nasączamy, a następnie oprószamy kakao. Dajemy 1/3 kremu, równo go rozprowadzamy. Dajemy ostatni blat biszkoptowy, nasączamy go, oprószamy kakao i rozprowadzamy na nim resztę masy. Wierzch oprószamy kakao.

Źródło