Panierowane szaszłyki drobiowe

Proste szaszłyki drobiowe, marynowane w przyprawach i majonezie, panierowane i smażone na patelni. Bo pogoda na majowe grillowanie nie rozpieszcza 😉

  • 2-3 pojedyncze piersi z kurczaka
  • 3-4 łyżki majonezu
  • bułka tarta
  • granulowany czosnek
  • mielona papryka
  • oregano
  • sól, pieprz
  • olej

Oczyszczone mięso kroimy w średniej wielkości kostkę. Oprószamy granulowanym czosnkiem, mieloną papryką, oregano oraz solą i pieprzem. Dodajemy majonez, mieszamy. Odstawiamy do lodówki na co najmniej 30 minut, a najlepiej na całą noc.

Następnie kawałki mięsa nabijamy na namoczone w wodzie niezbyt długie patyczki do szaszłyków.

Na duży talerz wsypujemy bułkę tartą. Panierujemy przygotowane szaszłyki.

Smażymy na głębokim oleju, do zarumienienia.