Makaron z cukinią w śmietanowym sosie
Nie tak dawno spróbowałam po raz pierwszy sosu śmietankowego z dodatkiem parmezanu. Sos Alfredo, bo o nim mowa, podbił moje kubki smakowe i od tego momentu znacznie częściej zaczął pojawiać się w różnego rodzaju potrawach z makaronem.
Tym razem zrobiłam bardzo prosty i szybki obiad – makaron z cukinią w śmietanowym sosie, wzbogacony jeszcze o dodatek wędzonego na gorąco łososia.
- 500 g cukinii
- 1 cebula
- ok. 150 ml śmietanki 30%
- 40 g tartego parmezanu
- zioła prowansalskie
- szczypta płatków chili
- sól, pieprz
- masło klarowane
- makaron penne
- opcjonalnie – 125 g wędzonego na gorąco łososia
Cebulę kroimy w drobną kostkę.
Cukinię kroimy na kawałki. Oprószamy ziołami prowansalskimi.
Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju, wrzucamy cebulę i smażymy na niewielkim ogniu, aż do zeszklenia. Dodajemy cukinię i smażymy dalej, aż cukinia nieco zmięknie. Następnie na patelnię wlewamy śmietankę zmieszaną z parmezanem. Doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy, aż do zgęstnienia sosu. Oprószamy płatkami chili oraz pieprzem do smaku
Makaron gotujemy w osolonym wrzątku na al dente. Po odcedzeniu dajemy go na patelnię z sosem.
Całość dobrze smakuje z kawałkami wędzonego na gorąco łososia.