Makaron ze szpinakiem i wędzonym łososiem

Szybkie, proste i pyszne danie makaronowe. Kolejne z serii „brzydkie, ale dobre” 😉

Makaron ze szpinakiem z dodatkiem wędzonego łososia i suszonych pomidorów. Jeśli lubisz wszystkie składniki, to to danie z pewnością Ci zasmakuje.

  • makaron np penne lub świderki
  • 450 g mrożonego szpinaku
  • kilka suszonych pomidorów
  • 1 cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1-2 op. wędzonego na gorąco łososia
  • 3/4 szkl. słodkiej śmietanki 30%
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz

Makaron gotujemy na al dente w osolonym wrzątku. Odcedzamy.

Cebulę drobno siekamy.

Suszone pomidory kroimy na mniejsze kawałki.

Na dużej patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju lub klarowanego masła. Dodajemy cebulę, a po chwili dorzucamy suszone pomidory, Następnie dodajemy mrożony szpinak. Smażymy razem. Do podsmażonych składników dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Wlewamy słodką śmietankę. Gotujemy na średnim ogniu, aż do lekkiego zredukowania. Pod koniec doprawiamy do smaku szczyptą gałki oraz sporą ilością soli i pieprzu.

Makaron podajemy polany szpinakowym sosem. Na wierzchu rozkładamy rozdrobnionego łososia.