Sałatka z tortellini, szynką i porem

Sałatka z tortelloni, porem, szynką konserwową, ogórkami i kukurydzą. Fajna na co dzień.

  • 1 op. tortelloni (u mnie mięsne, 400 g)
  • 1 mała puszka kukurydzy (160 g po odsączeniu)
  • 200 g szynki konserwowej
  • 4 ogórki konserwowe
  • 1/2 zielonego ogórka
  • 1 por
  • 1-2 łyżki posiekanego koperku
  • 2-3 łyżki majonezu
  • 1 łyżka gęstej, kwaśnej śmietany 18%
  • 1 łyżeczka musztardy
  • sól, pieprz

Tortelloni gotujemy wg wskazówek na opakowaniu.

Kukurydzę osączamy z zalewy.

Ogórki konserwowe kroimy w kostkę.

Ogórka zielonego obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy na mniejsze kawałki.

Szynkę kroimy w kostkę.

Pora kroimy na mniejsze kawałki. Soli i odstawiamy na około 30 minut lub przelewamy wrzącą wodą.

Majonez łączymy ze śmietaną i musztardą. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.

Wszystkie składniki łączymy ze sobą, posypujemy posiekanym koperkiem i jeszcze raz mieszamy.

Podajemy po schłodzeniu.