Sernik z mascarpone z żelką żurawinową

Przepyszna propozycja na świąteczny sernik z twarogu i mascarpone w nieco nowocześniejszym wydaniu. Idealnie kremowy, nie przesłodzony, z pyszną żurawinową żelką/puree. Po prostu obłędnie pyszny.

Dawno już nie jadłam tak dobrego sernika. Koniecznie do powtórki. Was również zachęcam do spróbowania 🙂

Ps. Jeśli lubisz słodkie ciasta, możesz zwiększyć nieco ilość cukru np wykorzystać około 2/3 szklanki, bo serniczek nie wychodzi jakoś mocno słodki.

A jeżeli wolisz bardziej tradycyjny sernik na święta, polecam Ci sernik królewski, sernik z rosą lub sernik z bezą kokosową. Wart uwagi jest również sernik z kulkami orzechowymi, ale to jest już bardziej taki przekładaniec 🙂

Spód

  • 150 g herbatników
  • 80 g masła

Sernik:

  • 450 g twarogu sernikowego (u mnie Mój Ulubiony)
  • 500 g mascarpone
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szkl. cukru pudru
  • 4 jajka + 1 żółtko
  • 2 łyżki soku z cytryny

Puree ze świeżej żurawiny:

  • 230-250 g świeżej żurawiny
  • 80-90 g cukru

Dodatkowo:

  • gałązki rozmarynu do ozdoby
  • około 2-3 garście świeżej żurawiny
  • 1 szkl. cukru + do obtoczenia
  • 1 szkl. wody

Masło rozpuszczamy na malutkim ogniu, odstawiamy do przestudzenia.

Herbatniki kruszymy na piach, łączymy z masłem. Powstałą masą ciasteczkową rozprowadzamy na dnie wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy około 23-24 cm.


W misie miksera umieszczamy twaróg, serek mascarpone, żółtko, cukier puder, mąkę ziemniaczaną oraz sok z cytryny. Miksujemy krótko, TYLKO do połączenia. Następnie dodajemy po 1 jajku, miksujemy do połączenia (nie miksujemy zbyt długo).

Gęstą masę serową wykładamy do blaszki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na około 10 minut. Po tym czasie temperaturę obniżamy do 140 stopni, pieczemy dalej przez około 45 minut. Studzimy w wyłączonym piekarniku.


W rondelku umieszczamy żurawinę wraz z cukrem. Powoli doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy na malutkim ogniu przez kilka minut, do czasu, aż żurawina popęka i wyraźnie zmięknie. Następnie przecieramy ją przez sito.

Powstałą żelkę żurawinową rozprowadzamy na przestudzonym serniku.

Wierzch dodatkowo można udekorować świeżą żurawiną, obtoczoną w cukrze i gałązkami rozmarynu.

Aby przygotować taką cukrową żurawinę należy zagotować 250 ml wody z 1 szkl. cukru. Odstawić do przestudzenia. Do zimnej wody dodać żurawinę i odstawić ją w takim syropie na całą noc (lub nieco dłużej). Następnie odcedzić i wyłożyć na talerz z cukrem, obtoczyć w nim żurawinę.