Sernik królewski

Moje ulubione kruche ciasto, wzbogacone o dodatek kakao, oraz masa serowa, tworzą razem ciasto o nazwie Sernik królewski. Pyszny, nieprzesłodzony. Idealny na każdą okazję, na Święta czy niedzielne popołudnie.

Jeżeli chcesz, dodaj trochę więcej cukru pudru lub oprósz nim wierzch ciasta.

Ciasto:

  • 400 g mąki pszennej
  • 2-3 łyżki kakao
  • 250 g masła
  • 150 g cukru pudru
  • 3 żółtka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka gęstej, kwaśnej śmietany 18%

Masa serowa:

  • 1 kg twarogu sernikowego (u mnie Piątnica)
  • 5 jajek
  • 120 g cukru pudru
  • 1 op. budyniu śmietankowego bez cukru
  • 100 g masła

Mąkę przesiewamy na blat, łączymy z gorzkim kakao, proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Dodajemy starte na dużych oczkach tarki, lub posiekane zimne masło. Wszystkie składniki siekamy nożem. Następnie ze składników formujemy kopczyk, na środku którego robimy wgłębienie, dodajemy żółtka. Początkowo składniki ponownie siekamy nożem, a następnie wyrabiamy dłońmi. Jeśli jest taka potrzeba, dodajemy łyżkę gęstej śmietany. Wyrabiamy gładkie ciasto.

Gotowe ciasto dzielimy na dwie części. Każdą owijamy folią spożywczą lub dajemy do woreczka i wstawiamy do schłodzenia, do lodówki.


Jedną część schłodzonego ciasta trzemy na dużych oczkach tarki. Rozkładamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce 21×32 cm. Odstawiamy w chłodne miejsce na czas przygotowania masy serowej.


Masło roztapiamy na malutkim ogniu, odstawiamy do przestudzenia.

Jajka miksujemy wraz z cukrem pudrem na jasną i puszystą masę, która powinna znacznie zwiększyć swoją objętość. Następnie wlewamy przestudzone masło oraz dodajemy proszek budyniowy. Na koniec mikser wyłączamy, dodajemy twaróg sernikowy ( w temp. pokojowej), po czym miksujemy do połączenia na najniższych obrotach.

Masę wylewamy na ciasto w formie. Na wierzch ścieramy drugą część schłodzonego ciasta.

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na około godzinę. Studzimy w wyłączonym piekarniku.