Sernik z pianką kajmakową

Sernik z pianką czekoladową, sernik z pianką malinową, a teraz do kolekcji serników na blogu trafia równie smaczny sernik z pianką kajmakową.

Ciasto jest bardzo smaczne. Słodkie, ale nie przesłodzone.

To przepyszny sernik na ciasteczkowym spodzie ze śmietanowo-kajmakową pianką na wierzchu. Jest to fajna opcja, gdy nie mamy zbyt dużo czasu na przygotowania (nie licząc pieczenia, sam sernik robi się szybko), a chcemy zaskoczyć gości smakiem pysznego ciasta.

Spód

  • 170 g ciasteczek typu digestive/holenderskie bez czekolady
  • 3/4 łyżki kakao
  • 85 g masła

Sernik:

  • 500 g twarogu sernikowego (np mój ulubiony)
  • 500 g mascarpone
  • 3/4 szkl. drobnego cukru
  • 1 op. cukru wanilinowego
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 5 jajek + 2 żółtka

Masa kajmakowa:

  • 1/2 puszki kajmaku Gostyń (lub więcej, wg smaku)
  • 500 ml śmietanki 36%
  • 3 płaskie łyżeczki żelatyny

Ciasteczka mielimy w malakserze na piach.

Masło rozpuszczamy na malutkim ogniu. Łączymy ze zmielonymi ciasteczkami i kakao. Przygotowaną masę ciasteczkową rozkładamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce o wymiarach 21x32cm.


W misie miksera umieszczamy twaróg, mascarpone, oba cukru oraz mąkę. Miksujemy tylko do połączenia (kilka sekund). Następnie dodajemy żółtka oraz po 1 jajku, za każdym krótko miksując je w masę serową.

Wylewamy na ciasteczkowy spód. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 15 minut, po tym czasie temperaturę obniżamy do 120 stopni i pieczemy dalej, przez około 80 minut.

Odstawiamy do przestudzenia.


Żelatynę zalewamy około 10 łyżeczkami zimnej wody, mieszamy i odstawiamy do napęcznienia. Po tym czasie podgrzewamy na minimalnej mocy palnika, tylko do rozpuszczenia.

Schłodzoną śmietankę miksujemy na sztywno. Pod koniec dodajemy kajmak z puszki (ja dodaję 3-4 lekko kopiaste łyżki i jak dla mnie to jest max, ale jeśli lubisz, dodaj go więcej). Jedną łyżkę masy łączymy z rozpuszczoną żelatyną, a kiedy ładnie się połączy, wlewamy do reszty masy i miksujemy do połączenia (w przeciwnym wypadku, żelatynę ponownie krótko podgrzewamy na minimalnej mocy palnika).

Przygotowaną piankę kajmakową wykładamy na przestudzony sernik.