Surówka z ogórków konserwowych i cebuli
Dziś na blogu pyszna surówka, która za pierwszym razem pojawiła się na naszym stole nieco z przypadku.
Miałam duży słoik ogórków konserwowych, których część planowałam wykorzystać do roladek drobiowych z kiełbasiano-ogórkowym szaszłykiem. Jako, że na etykiecie słoika widniała informacja żeby po otwarciu ogórki spożyć w ciągu 3 dni, szukałam pomysłu na dalsze ich wykorzystanie. Wybawieniem okazał się przepis na surówkę z ogórków i czerwonej cebuli, którą przygotowałam do wspomnianych roladek.
Surówka ogórkowa wyszła rewelacyjna. Taka słodko-kwaśno-ostra. No zdecydowanie nasze smaki. Z miejsca pokochaliśmy ten przepis. Do tego fakt, że jest banalna i szybka do przygotowania (wystarczy pokroić ogórki i cebulę i zalać miodowo-musztardowym dressingiem), sprawił, że od tamtego czasu surówka z ogórków często pojawia się na naszych talerzach.
Polecam i Wam.
- kilka dużych ogórków konserwowych
- 1 czerwona cebula
- 2 łyżeczki miodu
- 2 łyżeczki musztardy sarepskiej
- 1 łyżeczka octu z białego wina
- 3-4 łyżki oleju/oliwy
- sól, pieprz
Ogórki kroimy w grubą kostkę. Cebulę kroimy w drobną kostkę, mieszamy z ogórkami.
W słoiczku umieszczamy miód, musztardę, olej oraz ocet. Zakręcamy słoiczek i potrząsamy nim, aż do uzyskania gładkiego sosu. Doprawiamy go do smaku solą oraz pieprzem. Polewamy ogórki z cebulą, mieszamy.
Uwagi: Zamiast musztardy sarepskiej, fajnie się też sprawdzi musztarda ziarnista tzw francuska.
Takiego połączenia smaków nie robiłam, może być ocet jabłkowy zamiast tego z białego wina?
Tak, myślę, że ocet jabłkowy również się sprawdzi 🙂