Czekoladowy sernik z mascarpone

Delikatny i puszysty sernik z dodatkiem mascarpone. Podwójnie czekoladowy. Na spodzie z ciasteczek oreo. Pyszny.

Jeżeli lubisz czekoladowe serniki, ten również powinien Ci zasmakować.

Spód:

  • 240-250 g ciasteczek Oreo
  • 80 g masła

Sernik czekoladowy:

  • 500 g twarogu sernikowego, u mnie Mój Ulubiony Wieluń
  • 500 g serka mascarpone
  • 3 jajka + 2 żółtka
  • 3/4 szkl. cukru pudru
  • 1 płaskie łyżki kakao
  • 4 łyżki śmietanki 36%
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 200 g czekolady (u mnie po 100 g deserowej i mlecznej)

Ganache czekoladowe:

  • 200 g czekolady
  • 100 ml śmietanki 36%

Bita śmietana:

  • 330 ml śmietanki 36%
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 op. cukru wanilinowego
  • 1 łyżeczka żelatyny lub 1 op. śmietan-fixu

Dodatkowo:

  • czekolada mleczna do dekoracji

Składniki na masę serową powinny być w temperaturze pokojowej.


Ciasteczka oreo rozdrabniamy na piach.

Masło roztapiamy na małym ogniu, łączymy z pokruszonymi ciasteczkami. Dokładnie mieszamy. Tak przygotowaną masę wykładamy na spód tortownicy o średnicy około 22-24 cm, wyłożonej na dnie papierem do pieczenia. Dociskamy łyżką.


Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej.

W misie miksera umieszczamy twaróg, mascarpone, jajka, żółtka, cukier puder, kakao, ekstrakt oraz śmietankę. Miksujemy krótko, tylko do połączenia się składników. Dodajemy roztopioną, lekko przestudzoną czekoladę, mieszamy do połączenia.

Masę serową wykładamy do tortownicy na ciasteczkowy spód, wyrównujemy szpatułką (masa powinna być dosyć gęsta).

Na najniższą półkę piekarnika dajemy wysoką blaszkę wypełnioną mniej więcej do połowy gorącą wodą. Na środkowej półce umieszczamy torownicę z sernikiem. Pieczemy przez około 80-90 minut w piekarniku nagrzanym do 165 stopni (po tym czasie, przy poruszeniu formą, powierzchnia sernika powinna jedynie delikatnie falować). Sernik zostawiamy w wyłączonym piekarniku do całkowitego przestudzenia.


Śmietankę podgrzewamy w rondelku. Tuż przed momentem wrzenia zdejmujemy z palnika. Do gorącej śmietanki dajemy posiekaną czekoladę, mieszamy do połączenia.

Gotową polewę rozprowadzamy na wierzchu przestudzonego sernika. Odstawiamy na kilka godzin w chłodne miejsce.

Wokół brzegów rozprowadzamy startą czekoladę.


Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno. Pod koniec dodajemy cukier wanilinowy, ekstrakt oraz zagęstnik (u mnie śmietan-fix), miksujemy do połączenia. Gęstą śmietankę przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką, wyciskamy na wierzchu sernika rozetki.