Roladki drobiowe z kiełbasiano-ogórkowym szaszłykiem

Ostatnio na obiad przygotowałam proste szaszłyki z kiełbasy i ogórka konserwowego owinięte piersią kurczaka. Takie roladki są niezwykle efektowne i smaczne, a na patyczek można nabić dowolne, ulubione dodatki.

Zobacz również przepis na podobne mięso, z ogórkiem, boczkiem, pieczarką i serem (szaszłyk w kurczaku – KLIK).

Na 4 porcje:

  • 2 duże piersi z kurczaka
  • 2-3 duże ogórki konserwowe (najlepiej zbliżone średnicą do średnicy kiełbasy)
  • kiełbasa (u mnie 1/3 pętka kiełbasy podwawelskiej)
  • 1 jajko
  • bułka tarta
  • mielona papryka
  • granulowany czosnek
  • sól, pieprz
  • olej

Ogórki i kiełbasę kroimy na równej grubości plasterki. Nabijamy naprzemiennie (raz kiełbasa, raz ogórek) na dwa patyczki do szaszłyków.

Oczyszczone piersi delikatnie rozbijamy na dwa większe płaty. Mięso oprószamy z obu stron mieloną papryką, granulowanym czosnkiem oraz solą i pieprzem. Na każdej porcji umieszczamy kiełbasiano-ogórkowego szaszłyka i owijamy go mięsem, tworząc roladkę. Wystające końcówki patyczka do szaszłyków odkrawamy.

Roladki panierujemy w rozmąconym jajku i bułce tartej. Smażymy na większej ilości oleju, z obu stron (uwaga, mięso powinno „dojść” w środku, zanim panierka się przypali – kontrolujemy temperaturę oleju, by nie była zbyt wysoka).

Usmażone kotleciki przekładamy na deskę. Po kilku minutach usuwamy patyczki do szaszłyków (przydadzą się kuchenne szczypce). Kotleciki kroimy wzdłuż na dwie połówki.


Polecam również przepis na
Sałatkę Gyros z mięsem mielonym