Roladki drobiowe z kiełbasiano-ogórkowym szaszłykiem

Ostatnio na obiad przygotowałam proste szaszłyki z kiełbasy i ogórka konserwowego owinięte piersią kurczaka. Takie roladki są niezwykle efektowne i smaczne, a na patyczek można nabić dowolne, ulubione dodatki.

Zobacz również przepis na podobne mięso, z ogórkiem, boczkiem, pieczarką i serem (szaszłyk w kurczaku).

Może zainteresuje Cię też przepis na surówkę z ogórków konserwowych i cebuli. Moim zdaniem super pasowała w tym zestawieniu, ale polecam Ci ją też do innych dań mięsnych.

Na 4 porcje:

  • 2 duże piersi z kurczaka
  • 2-3 duże ogórki konserwowe (najlepiej zbliżone średnicą do średnicy kiełbasy)
  • kiełbasa (u mnie 1/3 pętka kiełbasy podwawelskiej)
  • 1 jajko
  • bułka tarta
  • mielona papryka
  • granulowany czosnek
  • sól, pieprz
  • olej

Ogórki i kiełbasę kroimy na równej grubości plasterki. Nabijamy naprzemiennie (raz kiełbasa, raz ogórek) na dwa patyczki do szaszłyków.

Oczyszczone piersi delikatnie rozbijamy na dwa większe płaty. Mięso oprószamy z obu stron mieloną papryką, granulowanym czosnkiem oraz solą i pieprzem. Na każdej porcji umieszczamy kiełbasiano-ogórkowego szaszłyka i owijamy go mięsem, tworząc roladkę. Wystające końcówki patyczka do szaszłyków odkrawamy.

Roladki panierujemy w rozmąconym jajku i bułce tartej. Smażymy na większej ilości oleju, z obu stron (uwaga, mięso powinno „dojść” w środku, zanim panierka się przypali – kontrolujemy temperaturę oleju, by nie była zbyt wysoka).

Usmażone kotleciki przekładamy na deskę. Po kilku minutach usuwamy patyczki do szaszłyków (przydadzą się kuchenne szczypce). Kotleciki kroimy wzdłuż na dwie połówki.