Orzechowe ciasto ze śliwkami

Orzechowe ciasto ze śliwkami to propozycja dla tych, którzy lubią ciasta bez masy.

Jeśli upieczecie ciasto w nieco większej tortownicy (np o średnicy 26 cm), ciasto będzie niższe, przez co wydaje mi się, że może być jeszcze lepsze.

  • 200 g miękkiego masła
  • 150 g drobnego cukru
  • 4 jajka
  • 150 g mąki pszennej
  • 180 g mielonych orzechów, u mnie laskowe
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/3 szkl. mleka (temp. pokojowa)
  • około 400-500 g śliwek

Miękkie masło ucieramy wraz z cukrem na puch (przez około 10 minut, aż masa stanie się wyraźnie jaśniejsza). Dodajemy po 1 jajku, za każdym razem miksujemy do połączenia. Następnie wsypujemy połowę mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia i mielonymi orzechami, mieszamy. Wlewamy mleko, a następnie dodajemy resztę sypkich składników, mieszamy szpatułką.

Ciasto przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę (średnica około 24 cm lub 26 cm, wówczas ciasto będzie nieco niższe). Na wierzchu rozkładamy przepołowione, pozbawione pestek, śliwki (skórką do dołu).

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 50-60 minut (do suchego patyczka).