Zapiekanka z cukinii z grzankami

Kolejna zapiekanka z cukinii na blogu. Tym razem z marchewką i grzankami z chleba tostowego. Jeśli próbowałaś już zapiekanki z cukinii z czerwoną cebulą, serem feta i bułką tartą, to moim zdaniem ta jest jeszcze lepsza!

Jeśli chodzi o cukinię to jest to jedno z moich ulubionych warzyw i bardzo lubię przygotowywać ją na różne sposoby. Jak dla mnie taka cukinia z piekarnika śmiało może stanowić samodzielne danie. Oczywiście przy większej ilości osób, lub dla większych „głodomorów” zapiekanka ta podana jako danie główne może się okazać niewystarczająca. Myślę, że jako dodatki fajnie sprawdziłaby się tu ryba lub polędwiczki z kurczaka.

Zapiekanka z cukinii z marchewką i grzankami to pyszny pomysł na wykorzystanie cukinii. Całościowo smakuje super. Grzanki przyjemnie chrupią, a cukinia również pozostaje jędrna (taką lubię) – jeśli wolisz, by była miększa, podgotuj ją o 2-3 minutki dłużej.

Polecam Ci też przepis na zapiekankę z cukinii z czerwoną cebulą, serem feta i bułką tartą lub fileta z kurczaka z marchewką i cukinią z sezamem czy makaron z cukinią, fasolką szparagową i kurczakiem.

  • 2 większe lub 3 małe cukinie
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • 6 kromek chleba tostowego
  • 4 jajka
  • 5 łyżek gęstej, kwaśnej śmietany 18%
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • mielona papryka słodka i ostra
  • zioła prowansalskie
  • granulowany czosnek
  • sól, pieprz
  • masło/oliwa

Cukinię kroimy na plastry o grubości około 1,5 cm. Zalewamy ją osolonym wrzątkiem i gotujemy krótko, przez około 2 minutki (lub troszeczkę dłużej, jeśli wolisz by była miększa). Odcedzamy.

Chleb tostowy kroimy w grubą kostkę. Obsmażamy na rozgrzanym maśle, aż do uzyskania chrupiących grzanek. Pod koniec oprószamy ziołami prowansalskimi oraz granulowanym lub świeżym, przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Odkładamy na bok.

Cebulę kroimy w drobną kostkę, a marchewki obieramy i trzemy na dużych oczkach tarki. Obsmażamy na rozgrzanym maśle, do zeszklenia.

Jajka mieszamy z kwaśną śmietaną i mąką ziemniaczaną. Doprawiamy solą, pieprzem oraz szczyptą papryki.

W naczyniu żaroodpornym układamy odcedzoną cukinię oraz marchewkę z cebulą. Całość delikatnie mieszamy. Zalewamy przygotowaną mieszanką jajeczno-śmietanową. Posypujemy przygotowanymi grzankami.

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20 minut.