Ziemniaki zapiekane z kiełbasa i oscypkiem

Ziemniaczana zapiekanka z cebulą, kiełbasą oraz oscypkiem. To chyba najskromniejsza wersja ziemniaczanej zapiekanki na blogu 😉 Dobra, gdy chcemy przygotować sobie coś do jedzenia bez długiego stania w kuchni (szczególnie, gdy wykorzystamy już ugotowane ziemniaki).

Zapiekanka składa się z warstwy ugotowanych ziemniaków, podsmażonej z cebulą kiełbasy oraz warstwy pokrojonego na mniejsze kawałki oscypka. Całość zalewamy sosem jajeczno-śmietanowym, a przed podaniem można opcjonalnie dodać kilka kleksów żurawiny.

Jeżeli interesują Cię zapiekanki ziemniaczane z kiełbasą, zobacz też przepis na:

  • 500-600 g ziemniaków (najlepiej ugotowanych dzień wcześniej)
  • 300 g kiełbasy z piersi kurczaka
  • 160-180 g oscypka (u mnie serki góralskie Przysmaki z Podhala z Lidla)
  • 2 średniej wielkości cebule
  • 1 łyżeczka oliwy

Sos:

  • 1/2 – 2/3 szkl. śmietanki 30%
  • 1 jajko
  • majeranek
  • sól, pieprz

Ugotowane ziemniaki kroimy na mniejsze kawałki. Rozkładamy na dnie niewielkiego naczynia żaroodpornego. Oprószamy szczyptą soli, pieprzu oraz majeranku.

Cebulę kroimy w piórka. Obsmażamy do zeszklenia na niewielkiej mocy palnika, na 1 łyżce oliwy.

Kiełbasę kroimy na plasterki. Dodajemy do cebuli i chwilę smażymy wszystko razem. Następnie składniki przekładamy na ziemniaki w formie.

Śmietankę łączymy z jajkiem, mieszamy rózgą lub widelcem. Doprawiamy solą, pieprzem oraz majerankiem. Zalewamy przygotowaną zapiekankę.

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180-190 stopni na około 30 minut. Dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki oscypki. Zapiekamy dalej, aż ser nieco się roztopi.

Przed podaniem można wyłożyć na wierzch kilka kleksów konfitury z żurawiny.