Panierowane paluszki z cukinii – pieczone

Dziś na blogu bardzo fajny dodatek do dań obiadowych lub propozycja wege przekąski. Panierowane paluszki z cukinii z pewnością posmakują fanom tego warzywa. Choć panierowane, są zdrowe, bo zamiast smażyć, pieczemy je w piekarniku.

Ja wykorzystałam 1 całą i część drugiej cukinii, Pozostałą cukinię starłam i przygotowałam siekane kotleciki z cukinią, na które przepis dodam Wam niebawem.


  • 1-2 małe cukinie
  • 1 jajko
  • 1 op. skyru
  • około 1/2 szkl. bułki tartej
  • 2-3 łyżki tartego parmezanu
  • pieprz cayenne
  • zioła prowansalskie
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz

Cukinię kroimy wzdłuż na ćwiartki, a następnie każdą z nich na pół (oby otrzymać z każdej takie „paluchy” jak widać na zdjęciu).

Na głęboki talerzy wybijamy jajko, mieszamy z 1 łyżką skyru.

Na płaski talerz sypiemy bułkę tartą oraz parmezan. Oprószamy szczyptą pieprzu cayenne i ziołami prowansalskimi, mieszamy.

Każdy kawałek cukinii panierujemy w rozbełtanym jajku oraz bułce tartej. Układamy w naczyniu żaroodpornym. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na około 30 minut (pod koniec można włączyć funkcję grill, by panierka się przyrumieniła.


Do pozostałego skyru dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy ziołami prowansalskimi oraz szczyptą soli i pieprzu.

Powstały sos podajemy razem z upieczoną cukinią.