Ciasto z pianką budyniową
Choć ciasta z pianką budyniową wykonywałam już nie raz (jak choćby to z brzoskwiniami – KLIK, lub z jabłkami – KLIK), to inspirację na takie ciasto znalazłam na blogu znowucosupieklam. Teoretycznie miały wyjść 3 warstwy, bo wykorzystałam 3 budynie: czekoladowy, toffi i śmietankowy…. ale coś nie wyszło. Być może dlatego, że w tej warstwie wykorzystałam o jedno białko więcej 😉 warstwa toffi kolorystycznie zlała się ze śmietankową i nie widać tej zmiany kolorów, ale to nic. Najważniejsze, że ciasto wszystkim smakowało. Mnie też! 🙂
Ciasto:
- 400 g mąki pszennej
- 200 g masła
- 3 jajka
- 1 szkl. cukru pudru
- 1 łyżka octu
- szczypta proszku do pieczenia
Pianka budyniowa czekoladowa:
- 2 białka
- 100 g drobnego cukru
- 1 op. budyniu czekoladowego bez cukru
- 350 g gęstej, kwaśnej śmietany
Pianka budyniowa toffi:
- 3 białka (lub 2 białka, być może masa wyjdzie ciemniejsza)
- 120 g drobnego cukru (lub 100 g, przy wykorzystaniu 2 białek)
- 1 op. budyniu toffi bez cukru
- 350 g gęstej, kwaśnej śmietany
Pianka budyniowa śmietankowa:
- 2 białka
- 100 g drobnego cukru
- 1 op. budyniu śmietankowego lub waniliowego bez cukru
- 350 g gęstej, kwaśnej śmietany
Dodatkowo:
- 1 op. herbatników kakaowych
- 1 op. herbatników maślanych
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia na stolnicę. Dodajemy zimne masło. Siekamy składniki nożem.
Żółtka rozcieramy z octem.
Do mąki z masłem dodajemy cukier puder oraz żółtka. Zagniatamy gładkie ciasto. Dzielimy na dwie równe części.
Owijamy je folią spożywczą i odstawiamy do lodówki do schłodzenia.
Po tym czasie jedną częścią wylepiamy spód blaszki (21x32cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Nakłuwamy widelcem.
Białka miksujemy na sztywną pianę. Pod koniec stopniowo, łyżka po łyżce, dodajemy cukier. Obroty miksera zmniejszamy, dodajemy czekoladowy proszek budyniowy. Na samym końcu dodajemy kwaśną śmietanę.
Powstałą masę wylewamy na kruche ciasto. Na wierzchu delikatnie rozkładamy kakaowe herbatniki.
W analogiczny sposób przygotowujemy piankę toffi. Na niej rozkładamy herbatniki maślane.
Na samym końcu przygotowujemy piankę z budyniem śmietankowym.
Pozostałe schłodzone ciasto trzemy na dużych oczkach tarki bezpośrednio na piankę śmietanową.
Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 50-55 minut.