Makaron z twarogiem, boczkiem i cebulką

Do tej pory często robiłam makaron z twarogiem, jednak przygotowywałam go w wersji na słodko: makaron + ser + masełko + cukier. Szybko i smacznie. Czasem jednak chce się spróbować czegoś innego i z pomocą przyszedł właśnie ten przepis….

No właśnie, poniższy przepis mocno podzielił moją rodzinę – jednym smakowało, innym niekoniecznie. Moim zdaniem wersja makaronu z twarogiem na wytrawnie zasługuje na zainteresowanie, choć jednocześnie zdaję sobie sprawę z tego, że może to być opcja nie dla każdego.

Warto jednak spróbować, zwłaszcza jeśli szybkie i tanie przepisy są dla Ciebie w tym momencie najlepszym wyborem.

  • 400 g makaronu
  • 500 g półtłustego twarogu
  • 2 duże cebule
  • 200 g wędzonego boczku
  • sól, pieprz
  • szczypiorek lub zielona część cebulki dymki

Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie na al dente. Odcedzamy.

Twaróg przepuszczamy przez praskę. Oprószamy go sporą szczyptą pieprzu oraz solą (nie solimy za dużo, bo dodany w późniejszym czasie boczek jest również słony).

Cebulę drobno siekamy.

Boczek kroimy na mniejsze kawałki.

Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju, wrzucamy cebulę. Po chwili dodajemy pokrojony boczek. Smażymy razem, do zrumienienia się boczku. Często mieszamy.

Do cebuli z boczkiem dodajemy twaróg. Przez chwilę wszystko smażymy, często mieszając.

Na koniec na patelnię dodajemy odcedzony makaron. Ponownie mieszamy.

Przed podaniem posypujemy danie posiekanym szczypiorkiem.

Źródło