Zapiekanka makaronowa z porem

Ostatnio przygotowałam na obiad zapiekankę makaronową – pomimo pewnych „niedociągnięć” bardzo nam ona zasmakowała. Wówczas zanotowałam sobie, że sera mogłoby być więcej (dałam tylko na wierzch), i że wykorzystany przeze mnie ciemny makaron słabo się tutaj sprawdził.

Tym razem zrobiłam zapiekankę z innym makaronem (wykorzystałam taki dosyć gruby, idealny moim zdaniem do zapiekanek), dałam więcej sera i dodatkowo pieczarki. Wyszło tak pysznie, że sama siebie chwaliłam nie wiadomo ile razy 😉

Ta zapiekanka zdecydowanie wpisze się na stałe do naszego codziennego menu. Jest prosta, szybka i przede wszystkim bardzo nam smakuje.

  • 250 g makaronu np penne
  • 2 duże pory
  • około 150 g pieczarek (u mnie brązowe)
  • 1 puszka pomidorów (polecam polpę pomidorową Mutti)
  • 3-4 garście tartego sera żółtego (u mnie tarty ementaler)
  • masło
  • oregano, bazylia
  • sól, pieprz, cukier

Makaron gotujemy w osolonym wrzątku na al dente. Odcedzamy.

Pieczarki kroimy na plasterki.

Pory kroimy na mniejsze kawałki, obsmażamy na maśle, na niewielkiej mocy palnika. Pod koniec zgarniamy je na bok patelni, a w puste miejsce dajemy pieczarki, smażymy dalej. Gdy pory są już miękkie, a pieczarki podsmażone, dodajemy polpę pomidorową. Dusimy pod przykryciem przez kilka/kilkanaście minut, aż sos nieco zgęstnieje. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, szczyptą cukru oraz oregano i bazylią

Makaron mieszamy z przygotowanym sosem, umieszczamy w żaroodpornym naczyniu przekładając go tartym serem (czyli makaron, ser, makaron, ser). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 10-15 minut i zapiekamy pod przykryciem, następnie pokrywkę zdejmujemy i dopiekamy kolejne 5 minut bez przykrycia.