Makaron z dynią i kurczakiem

W zeszłym roku odkryłam przepis na makaron z dynią, szpinakiem, suszonymi pomidorami oraz fetą, i tak mi to danie zasmakowało, że postanowiłam przygotować podobne, tyle, że w wersji mięsnej.

Połączenie dyni i kurczaka w śmietanowym sosie okazało się strzałem w dziesiątkę. Gotowe danie posypałam wędzonym twarogiem, który idealnie się tutaj wpasował.

Jedliśmy to danie, a pochwałom nie było końca 🙂 Wersja z kurczakiem okazała się jeszcze lepsza niż wersja bezmięsna!

Polecam wielbicielom dyni i dań makaronowych – nie zawiedziecie się 🙂

na 4 porcje:

  • około 300 g dyni hokkaido
  • 300-350 g polędwiczek z kurczaka
  • 2 cebule
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 150 ml śmietanki 30%
  • 40 g tartego parmezanu
  • 1-2 łyżki posiekanej natki
  • mielona papryka słodka i ostra
  • zioła prowansalskie
  • mielony imbir
  • sól, pieprz
  • około 1/3 wędzonego twarogu – opcjonalnie
  • olej/masło klarowane
  • makaron spaghetti (u nas trochę ponad 200 g)

Oczyszczone mięso kroimy na cienkie paseczki. Oprószamy mieloną papryką słodką i ostrą oraz solą i pieprzem. Skrapiamy łyżką oleju, dokładnie mieszamy i odstawiamy na około 20-30 minut w chłodne miejsce. Po tym czasie smażymy na rozgrzanej patelni. Odstawiamy na bok.

Pozbawioną pestek dynię obieramy, kroimy w niedużą kostkę.

Cebule kroimy w drobną kostkę.


Patelnię po smażeniu kurczaka oczyszczamy. Rozgrzewamy masło klarowane (1 łyżka). Dodajemy cebulę i smażymy do jej zeszklenia. Pod koniec oprószamy ją solą, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz dynię. Chwilę smażymy, często mieszając. Po około 2-3 minutach zawartość patelni podlewamy około 1/3 szklanki zimnej wody i dusimy pod przykryciem, aż do miękkości dyni. Miękką dynię oprószamy szczyptą mielonego imbiru oraz ziołami prowansalskimi. Dodajemy kurczaka. Wlewamy śmietankę wymieszaną z tartym parmezanem. Podgrzewamy jeszcze chwilę, mieszając, aż do zgęstnienia sosu. Doprawiamy do smaku szczyptą ostrej papryki oraz pieprzem.

W międzyczasie gotujemy w osolonym wrzątku makaron na al dente. Odcedzamy.

Makaron rozkładamy na talerze, wykładamy dynię z kurczakiem. Posypujemy rozkruszonym wędzonym twarogiem oraz posiekaną drobno natką pietruszki.