Roladki drobiowe z serem i orzechami

Po tak ciepłym przyjęciu przepisu na roladki z boczkiem i serem, postanowiłam przygotować kolejne, tym razem z orzechami. Dziwny pomysł? Nic podobnego. Osobiście bardzo lubię to połączenie, a że przygotowywałam już mięso panierowane w orzechach, teraz przyszła kolej na mięsko z orzechami w środku.

Do mięsa podałam kwaskową surówkę z kapusty pekińskiej z cebulą, ogórkami konserwowymi oraz dodatkiem orzechów. Sos do niej przygotowałam na bazie mieszanki majonezu Babuni, Kieleckiego, musztardy kieleckiej grillowej oraz 1-2 łyżek octu z białego wina. Do tego szczypta pieprzu, Wyszło pysznie.

  • 2-3 pojedyncze piersi kurczaka
  • mozzarella w kostce, taka do pizzy (u mnie mniej więcej 1/2 opakowania)
  • garść orzechów włoskich
  • mąka
  • 1-2 jajka
  • bułka tarta
  • olej do smażenia
  • mielona papryka
  • sól, pieprz

Orzechy siekamy.

Ser kroimy na cienkie plasterki.

Oczyszczone piersi kurczaka kroimy w taki sposób, aby z każdej otrzymać dwa duże kawałki. Każdy kawałek delikatnie rozbijamy tłuczkiem na większy płat. Oprószamy z obu stron solą, pieprzem oraz odrobiną słodkiej mielonej papryki.

Na mięsie układamy po 2 plasterki sera ( mniej/więcej w zależności od tego jak duży płat mięsa mamy). Posypujemy siekanymi orzechami. Składamy na pół. Dociskamy mocno brzegi.

Każdy kawałek panierujemy w mące, roztrzepanych jajkach oraz bułce tartej.

Smażymy na rozgrzanym na patelni oleju z obu stron na złoto (kontrolujemy temperaturę smażenia, aby mięso „doszło” w środku, zanim spali się panierka. Ewentualnie po wstępnym podsmażeniu dopiekamy je w piekarniku).