Sernik budyniowy z brzoskwiniami

Oj, jaki ten sernik wyszedł dobry. Wilgotny i delikatny. Z brzoskwiniami na wierzchu, które nadały całości delikatności.

Sernik z brzoskwiniami jest bardzo popularnym, przez wielu lubianym ciastem, a wersja budyniowa z pewnością warta jest uwagi.

Oprócz budyniu w proszku, jaki zwykle dodaje się do masy serowej, twaróg miksujemy tutaj również z ugotowanym, przestudzonym budyniem. Kuszące? Mnie to zaintrygowało i nie żałuję, że zrobiłam.

Spód:

  • 300 g ciasteczek digestive
  • 125 g masła

Masa serowa:

  • 1 kg twarogu sernikowego, u mnie Wieluń
  • 2 op. śmietankowego budyniu, bez cukru
  • 5 jajek
  • 300 ml mleka
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 szkl. drobnego cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Dodatkowo:

  • 1 puszka brzoskwiń

Z mleka odlewamy około 1/2 szklanki i rozrabiamy w nim proszek budyniowy (1 opakowanie). Pozostałe mleko wraz z 2 łyżkami cukru doprowadzamy do wrzenia. Wlewamy mieszankę budyniową i cały czas mieszając, gotujemy aż do zgęstnienia. Studzimy.

Masło roztapiamy na małym ogniu.

Ciasteczka mielimy na piach. Łączymy z przestudzonym masłem. Powstałą masę wykładamy na spód blaszki (21x32cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Dociskamy łyżką.

W misie miksera umieszczamy twaróg w temp. pokojowej, przestudzony budyń, proszek budyniowy, mąkę, jajka, ekstrakt oraz cukier. Miksujemy do połączenia. Kremową masę wylewamy na ciasteczkowy spód.

Brzoskwinie osączamy z zalewy. Kroimy w kostkę. Rozkładamy je na wierzchu sernika.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, a tuż przed wstawieniem ciasta obniżamy temperaturę do 160 stopni. Pieczemy przez około 90 minut. Studzimy w wyłączonym, lekko uchylonym piekarniku.

Inspiracja