Babka twarogowa

Przed Wami pyszna babka z dodatkiem serka śmietankowego. Robiłam ją również z wykorzystaniem półtłustego twarogu, ale to właśnie z serkiem śmietankowym, takim z kubeczka, smakowała mi najbardziej.

Babka jest pyszna, wilgotna i długo zachowuje świeżość. Będzie doskonałym wyborem na Wielkanoc.

  • 200 g masła
  • 5 jajek
  • 200 g drobnego cukru
  • 200 g serka śmietankowego (u mnie Wieluń, Mój Ulubiony)
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 250 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masło roztapiamy na malutkim ogniu. Odstawiamy do lekkiego przestudzenia.

Jajka wraz z cukrem ubijamy przez około 10 minut, aż powstała masa stanie się jaśniejsza i trzykrotnie zwiększy swoją objętość. Wlewamy ekstrakt waniliowy, oraz dodajemy serek śmietankowy. Krótko miksujemy. Następnie naprzemiennie, w 2 turach, dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia oraz roztopione masło, miksujemy tylko do połączenia.

Powstałą masę przekładamy do silikonowej formy z kominem (tradycyjną formę należy wcześniej natłuścić i oprószyć mąką lub kaszą manną). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 45-50 minut (do suchego patyczka).

Gdyby pod koniec babka rumieniła się zbyt mocno, przykrywamy wierzch formy papierem do pieczenia.

Kroimy po całkowitym przestudzeniu.