Babka twarogowa
Przed Wami pyszna babka z dodatkiem serka śmietankowego. Robiłam ją również z wykorzystaniem półtłustego twarogu, ale to właśnie z serkiem śmietankowym, takim z kubeczka, smakowała mi najbardziej.
Babka jest pyszna, wilgotna i długo zachowuje świeżość. Będzie doskonałym wyborem na Wielkanoc.
![](https://smakinatalerzu.pl/wp-content/uploads/2022/04/babkatwarogowa10.1.jpg)
- 200 g masła
- 5 jajek
- 200 g drobnego cukru
- 200 g serka śmietankowego (u mnie Wieluń, Mój Ulubiony)
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 250 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masło roztapiamy na malutkim ogniu. Odstawiamy do lekkiego przestudzenia.
Jajka wraz z cukrem ubijamy przez około 10 minut, aż powstała masa stanie się jaśniejsza i trzykrotnie zwiększy swoją objętość. Wlewamy ekstrakt waniliowy, oraz dodajemy serek śmietankowy. Krótko miksujemy. Następnie naprzemiennie, w 2 turach, dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia oraz roztopione masło, miksujemy tylko do połączenia.
Powstałą masę przekładamy do silikonowej formy z kominem (tradycyjną formę należy wcześniej natłuścić i oprószyć mąką lub kaszą manną). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 45-50 minut (do suchego patyczka).
Gdyby pod koniec babka rumieniła się zbyt mocno, przykrywamy wierzch formy papierem do pieczenia.
Kroimy po całkowitym przestudzeniu.
![](https://smakinatalerzu.pl/wp-content/uploads/2022/04/babkatwarogowa2.1.jpg)
![](https://smakinatalerzu.pl/wp-content/uploads/2021/04/babkatwarogowa.jpg)
Ja używam ricotty. Polecam! Można też dodawać do muffin
O, myślę, że warto spróbować. Dziękuję 🙂
koniecznie zrobię!
Madzia, polecam <3
Czy mogę dać olejek waniliowy?
Zamiast ekstraktu?
Osobiście nie jestem fanką olejków, wolałabym już pominąć ten składnik.
A jeśli dodam do cukru i jajek cukier z prawdziwą wanilią?
Jak najbardziej można 🙂
Na jaką formę do babki jest ten przepis? Mam 23 i 25. Która będzie odpowiednia?
23 będzie ok