Makaron z pesto z rukoli, kiełkami i burratą

Szybkie obiady to zdecydowanie coś, na co stawiam w środku tygodnia. Najlepszym wyborem, zarówno jeśli chodzi o szybkość przygotowania, jak i smak, są dla nas makarony.

Tym razem przygotowałam makaron z pesto z rukoli z dodatkiem ulubionych kiełków słonecznika i kawałkami burraty. Myślę, że to świetny pomysł na bezmięsny obiad.

Zaznaczyć też trzeba, że pesto z rukoli jest nieco bardziej wyraziste w smaku niż pesto bazyliowe, odpowiada za to sama rukola, która ma ostry, lekko pikantny posmak. Zamiast pistacji można wykorzystać inne orzechy, np nerkowce czy ziarna słonecznika.

na 2 porcje:

  • 80 g rukoli
  • 45 g pistacji + do posypania
  • 2 ząbki czosnku
  • 15 g tartego parmezanu + do posypania
  • 15 g sera pecorino z chili (dostępny w Lidlu)
  • 1 łyżeczka czerwonego octu winnego lub 1 łyżka soku z cytryny
  • szczypta płatków chili
  • około 100-125 ml oliwy
  • 200 g makaronu
  • 1 op. burraty
  • kiełki słonecznika
  • sól

W kielichu blendera umieszczamy rukolę, pistacje, ząbki czosnku, parmezan, podzielony na mniejsze kawałki ser pecorino, czerwony ocet oraz oliwę. Miksujemy, aż do uzyskania gładkiego pesto. W razie potrzeby doprawiamy solą, pieprzem lub płatkami chili.

Makaron gotujemy w osolonym wrzątku na al dente. Odcedzamy, pozostawiając trochę wody spod makaronu.

Ugotowany makaron łączymy z pesto (ja na tę ilość makaronu wykorzystałam połowę pesto). W razie potrzeby dolewamy odrobinę wody spod makaronu, mieszamy do czasu, aż pesto ładnie pokryje cały makaron. Rozdzielamy na porcje.

Podajemy z kawałkami burraty, posypane tartym serem i kiełkami.