Sałatka warstwowa z brokułem i orzeszkami ziemnymi

Sałatka warstwowa z brokułem, szynką, serem żółtym i jajkami. Wierzch wieńczy warstwa orzeszków ziemnych, które nadają całości smaku, chrupkości, ale i podnoszą mocno kaloryczność.

Sałatka bardzo ładnie prezentuje się na stole.

  • 1 duży brokuł (500 g)
  • 5 jajek
  • 200 g szynki konserwowej
  • 100 g żółtego sera
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 150 g orzeszków ziemnych
  • 3-4 łyżki majonezu
  • 2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany 18%
  • 1-2 ząbki czosnku
  • zioła prowansalskie
  • szczypta cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki białego octu winnego
  • sól, pieprz

Brokuł dzielimy na różyczki. Gotujemy w osolonej i osłodzonej wodzie na półtwardo. Odcedzamy.

Jajka gotujemy na twardo. Po przestudzeniu obieramy i kroimy w kostkę.

Szynkę kroimy w kostkę.

Ser trzemy na dużych oczkach tarki.

Kukurydzę osączamy z zalewy.

Majonez łączymy ze śmietaną i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Doprawiamy solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi i szczyptą cukru pudru. Wlewamy ocet z białego wina, mieszamy.


Na dnie szklanej salaterki układamy warstwowo, zaczynając od dołu:

  • brokuły
  • 1/3 sosu
  • ser żółty
  • szynka
  • 1/3 sosu
  • jajka
  • 1/3 sosu
  • kukurydza
  • orzeszki ziemne