Warstwowa sałatka wielkanocna

Ciekawa sałatka warstwowa, składająca się z warstwy podsmażonych pieczarek, szynki, brokułu i jajek. Będzie idealnym wyborem sałatki na Wielkanoc.

Sałatka pięknie wygląda podana w szklanej salaterce. Najlepiej sprawdzi się taka niezbyt wysoka lub średniego rozmiaru miska.

  • około 400-500 g pieczarek
  • 1 duża żółta cebula
  • 1 brokuł
  • 200-240 g szynki konserwowej
  • 5-6 jajek
  • 1 łyżka posiekanej natki
  • majonez
  • mielona papryka
  • sól, pieprz
  • posiekana dymka

Jajka gotujemy na twardo. Po przestudzeniu obieramy je i oddzielamy białka od żółtek. Białka trzemy na dużych oczkach, a żółtka na drobnych oczkach tarki. Zarówno białka jak i żółtka łączymy z niewielką ilością majonezu.

Brokuł dzielimy na różyczki, gotujemy w osolonej i osłodzonej wodzie. Po przestudzeniu drobno siekamy. Łączymy z 1-2 łyżkami majonezu. Doprawiamy do smaku szczyptą pieprzu.

Cebulę oraz pieczarki kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy na niewielkiej ilości oliwy lub masła. Pod koniec doprawiamy do smaku szczyptą soli, pieprzu oraz mielonej słodkiej papryki. Po przestudzeniu dodajemy posiekaną drobno natkę pietruszki oraz 1 niepełną łyżkę majonezu.

Szynkę kroimy w drobną kostkę.


W szklanej salaterce układamy warstwowo:

  • pieczarki z cebulą
  • szynka
  • białka jajek z majonezem
  • brokuł z majonezem
  • żółtka jajek z majonezem
  • posiekana dymka

Inspiracja: http://eatmefitme.pl/2016/02/warstwowa-salatka-z-jajkiem-i-szynka-na-wielkanocny-stol.html