Sałatka warstwowa z brokułem i orzeszkami ziemnymi
Sałatka warstwowa z brokułem, szynką, serem żółtym i jajkami. Wierzch wieńczy warstwa orzeszków ziemnych, które nadają całości smaku, chrupkości, ale i podnoszą mocno kaloryczność.
Sałatka bardzo ładnie prezentuje się na stole.
- 1 duży brokuł (500 g)
- 5 jajek
- 200 g szynki konserwowej
- 100 g żółtego sera
- 1/2 puszki kukurydzy
- 150 g orzeszków ziemnych
- 3-4 łyżki majonezu
- 2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany 18%
- 1-2 ząbki czosnku
- zioła prowansalskie
- szczypta cukru pudru
- 1/2 łyżeczki białego octu winnego
- sól, pieprz
Brokuł dzielimy na różyczki. Gotujemy w osolonej i osłodzonej wodzie na półtwardo. Odcedzamy.
Jajka gotujemy na twardo. Po przestudzeniu obieramy i kroimy w kostkę.
Szynkę kroimy w kostkę.
Ser trzemy na dużych oczkach tarki.
Kukurydzę osączamy z zalewy.
Majonez łączymy ze śmietaną i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Doprawiamy solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi i szczyptą cukru pudru. Wlewamy ocet z białego wina, mieszamy.
Na dnie szklanej salaterki układamy warstwowo, zaczynając od dołu:
- brokuły
- 1/3 sosu
- ser żółty
- szynka
- 1/3 sosu
- jajka
- 1/3 sosu
- kukurydza
- orzeszki ziemne
Super sałatka! Podoba mi się ten chrupiący wierzch. 🙂
Orzechów jeszcze nie dawała, ale słonecznik tak. Będę musiała spróbować.
Absolutny must have każdej imprezy w ciekawym, oryginalnym wydaniu. Zapisuje przepis!
Wow, prawdziwa bomba witaminowa i jak apetycznie wygląda!