Muszle makaronowe nadziewane tuńczykiem

U mnie kolejna wariacja na temat makaronowych muszli. Tym razem nadzienie z tuńczykiem, jajkami, ogórkiem i papryką.

Muszle makaronowe świetnie sprawdzają się na różnego rodzaju spotkaniach rodzinnych. Jeśli lubisz tego rodzaju przekąski, zobacz też przepis na:

  • około 250 g makaronowych muszli conchiglioni
  • 4-5 jajek
  • 1 mały słoiczek tuńczyka w oleju (masa netto po odsączeniu 140 g)
  • 1 czerwona papryka
  • 3-4 większe ogórki kiszone lub konserwowe
  • 2-3 łyżki majonezu
  • sól, pieprz

Makaronowe muszle gotujemy w dużej ilości osolonego wrzątku wg czasu podanego na opakowaniu. Odcedzamy. Rozkładamy pojedynczo do wystudzenia.

Jajka gotujemy na twardo. Obieramy i kroimy w kostkę.

Pozbawioną gniazda nasiennego paprykę kroimy w drobną kostkę.

Ogórki kroimy w drobną kostkę.

Tuńczyka osączamy z oleju, lekko rozdrabniamy.

Wszystkie składniki łączymy ze sobą w misce. Dodajemy majonez. Doprawiamy solą oraz pieprzem, mieszamy.

Powstałą sałatką napełniamy przestudzone muszle makaronowe.