Sałatka ryżowa z wędzonym łososiem

Prosta i smaczna sałatka z ryżem, jajkami, ogórkami, czerwoną cebulą i wędzonym na gorąco łososiem. Składniki wystarczą na wypełnienie niewielkich rozmiarów salaterki.

Sałatka jest bardzo smaczna. Jeśli nie lubisz łososia, możesz użyć zamiast niego tuńczyka.

  • około 200 g ryżu
  • 125 g wędzonego na gorąco łososia
  • 4 ogórki konserwowe
  • 1 mała lub 1/2 dużej czerwonej cebuli
  • 4-5 jajek
  • 2-3 łyżki majonezu
  • 1 łyżka gęstej, kwaśnej śmietany 18%
  • 1 łyżeczka musztardy
  • sok z połowy małej cytryny, do smaku
  • mielona papryka
  • sól, pieprz

Ryż gotujemy w osolonej wodzie wg wskazówek na opakowaniu.

Jajka gotujemy na twardo, obieramy, kroimy w kostkę.

Cebulę oraz ogórki kroimy w drobną kostkę.

Wędzonego łososia dzielimy na mniejsze kawałki.

Majonez łączymy z kwaśną śmietaną oraz musztardą. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, mieloną papryką ostrą oraz sokiem z cytryny, mieszamy.

Wszystkie składniki łączymy ze sobą w misce. Odstawiamy do schłodzenia.