Makaronowe muszle z serem

Pomysł na bezmięsne danie? Proszę bardzo!

Makaronowe muszle z nadzieniem serowym zapiekane na pomidorowym sosie. Na nadzienie składa się mieszanka 3 rodzajów sera – ricotta, parmezan oraz mozzarella. Podane razem z pomidorowym sosem tworzą pyszną całość, którą można podać na obiad, kolację czy nawet jako imprezową przekąskę.

A jeżeli masz ochotę na muszle z mięsnym nadzieniem, polecam Ci rewelacyjne muszle z kurczakiem w sosie śmietanowym.

  • około 20 makaronowych muszli conchiglioni/jumbo
  • 1 cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 700 g passaty pomidorowej
  • 1 op. sera ricotta
  • 1/3 szkl. tartego parmezanu
  • 1 jajko
  • 150-200 g tartej mozzarelli
  • 1-2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • oregano, bazylia
  • sól, pieprz, cukier
  • oliwa

Muszle makaronowe gotujemy wg instrukcji na opakowaniu. Odcedzamy. Rozkładamy osobno, by nie posklejały się ze sobą.

Cebulę kroimy w kostkę.

W szerokim rondlu rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy, wrzucamy cebulę i smażymy na malutkim ogniu, do zeszklenia. Pod koniec dodajemy posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek, smażymy mieszając jeszcze przez 2 minuty. Całość zalewamy passatą pomidorową i gotujemy na średnim ogniu aż do zgęstnienia. Doprawiamy do smaku suszonym oregano, bazylią, solą, pieprzem oraz 1 łyżeczką cukru.


Ser ricotta łączymy z tartym parmezanem, mozzarellą (część zostawiamy do posypania po wierzchu zapiekanki), jajkiem oraz posiekaną natką. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Przygotowanym nadzieniem wypełniamy makaronowe muszle (najlepiej przełożyć go do dużego rękawa cukierniczego).


Sos pomidorowy wylewamy na dno naczynia żaroodpornego. Na sosie rozkładamy, jeden obok drugiego, nadziewany makaron. Wierzch posypujemy tartą mozzarellą.

Pieczemy pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30 minut (pod koniec można zdjąć pokrywkę, aby ser ładnie się zarumienił).