Naleśniki z pieczarkami pod beszamelem

Dziś zaserwowałam rewelacyjne naleśniki z pieczarkami i porem, zapieczone pod beszamelem i warstwą żółtego sera. Podane razem z zieloną cebulką i ketchupem smakowały wyśmienicie.

Naleśniki z pieczarkami i porem świetnie smakują i na ciepło i na zimno. Jest to pyszna propozycja na bezmięsny obiad czy kolację na ciepło/zimno, która nie zrujnuje domowego budżetu.

Nie od dziś wiadomo, że prosta kuchnia smakuje najlepiej i takie właśnie są te naleśniki. Do ich przygotowania wystarczą składniki, które w większości znajdziesz w swojej kuchni, a resztę dokupisz nawet w najmniejszym sklepiku czy warzywniaku. Jest prosto, ale bardzo smacznie.


Jeżeli lubisz smak naleśników z pieczarkami, zobacz też inne przepisy na blogu, np świetne naleśniki z pieczarkami i parówką, zaskakujące naleśniki z pieczarkami i cukinią (można je podać z beszamelem lub bez), naleśniki z porem, pieczarkami i żółtym serem (te pokrojone na mniejsze kawałki, mogą stanowić opcję imprezowej przekąski), czy jeden z częściej odwiedzanych przepisów na blogu: koperty naleśnikowe a’la pizza, z kiełbasą, pieczarkami i papryką.

  • 6-7 naleśników z ulubionego przepisu
  • 750 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 1 duży por
  • sól, pieprz
  • masło klarowane

Beszamel:

  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki
  • 300 ml mleka
  • sól, pieprz

Dodatkowo:

  • 2 garście tartego żółtego sera
  • dymka/szczypiorek
  • ketchup

Cebulę kroimy w drobną kostkę.

Pora i pieczarki kroimy na półplasterki.

W rondelku/na patelni rozgrzewamy niewielką ilość masła klarowanego. Wrzucamy cebulę oraz pory. Smażymy na niedużym ogniu, aż do zeszklenia. Następnie partiami dodajemy pieczarki. Smażymy, aż cały płyn jaki puszczą grzyby odparuje. Pod koniec doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.


W drugim rondelku, na małym ogniu, roztapiamy łyżkę masła. Dodajemy lekko kopiatą łyżkę mąki. Smażymy na małym ogniu, mieszając, przez około 1-2 minuty. Następnie moc palnika zwiększamy i wlewamy mleko. Doprowadzamy do wrzenia, często mieszając. Zdejmujemy z palnika, gdy sos wyraźnie się zagęści. Doprawiamy do smaku solą oraz sporą szczyptą pieprzu.


Na naleśnikach rozprowadzamy po 2 łyżki pieczarkowo-porowego farszu. Zwijamy jak krokiety.

Na dnie żaroodpornego naczynia rozprowadzamy 2-3 łyżki beszamelu. Układamy na nim naleśniki. Wierzch naleśników smarujemy pozostałym beszamelem (mniej więcej po 1 łyżce na 1 naleśnik). Posypujemy startym serem.

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 25-30 minut.

Podajemy posypane posiekanym szczypiorkiem i polane ketchupem.