Naleśniki z pieczarkami, cukinią i gorgonzolą

Przepyszne naleśniki z wytrawnym nadzieniem. Pieczarkowo-cukiniowe z delikatnym posmakiem gorgonzoli, zapieczone pod pomidorowym sosem i plastrem mozzarelli.

Z podanych poniżej proporcji otrzymacie 6-7 nadzianych naleśników. Samych naleśników wychodzi troszkę więcej. Ja po usmażeniu tych 6-7 sztuk zwykle dodaję do ciasta odrobinę cukru i smażę naleśniki na słodko dla mojego dziecka.

Te naleśniki z pieczarkami i cukinią to świetna propozycja na bezmięsny obiad.

Naleśniki:

  • 4 jajka
  • 2 szkl. mąki pszennej
  • 2 szkl. gazowanej wody
  • 1 szkl, mleka
  • szczypta soli
  • 2 łyżki oleju

Farsz:

  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 średniej wielkości cukinie
  • 300-350 g pieczarek
  • 100 g sera gorgonzola
  • 2 łyżki śmietany 30%
  • gałka muszkatołowa
  • sól, pieprz

Sos pomidorowy:

  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 2-3 ząbki czosnku
  • suszona bazylia
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól, pieprz do smaku

Dodatkowo:

  • 100 g tartego żółtego sera (u mnie ementaler)
  • 1 op. mozzarelli w zalewie
  • olej do smażenia

W garnku umieszczamy wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe. Miksujemy do połączenia. Odstawiamy na około 30 minut. Po tym czasie smażymy cienkie naleśniki. U mnie farszu wystarczyło na nadzianie 6-7 naleśników. Po usmażeniu tych 7 naleśników, dodałam do ciasta naleśnikowego szczyptę cukru i usmażyłam słodkie naleśniki dla mojego dziecka (miałam tym samym gotowe śniadanie na następny dzień).


Cukinię trzemy na dużych oczkach tarki. Przekładamy na sito. Lekko solimy i odstawiamy na około 30 minut. Po tym czasie dokładnie odciskamy nadmiar płynów.

Pieczarki kroimy na plasterki.

Cebulę drobno siekamy.

Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju. Wrzucamy cebulę, po chwili dodajemy też przeciśnięty przez praskę czosnek. Krótko smażymy. Następnie dodajemy pieczarki oraz odciśniętą z soków cukinię. Smażymy wszystko razem do momentu odparowania wszystkich soków z patelni. Dodajemy połamaną na kawałki gorgonzolę oraz śmietankę. Mieszamy aż do połączenia. Doprawiamy do smaku szczyptą gałki muszkatołowej, solą oraz pieprzem.

Dla pewności farsz można dodatkowo przełożyć na sito i lekko odcisnąć.


W małym rondelku rozgrzewamy 1 łyżkę oleju. Wrzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy krótko, cały czas mieszając. Dodajemy pomidory z puszki. Dusimy przez kilka minut, aż do zgęstnienia sosu. Doprawiamy do smaku suszoną bazylią, solą, pieprzem oraz cukrem.


Kulkę mozzarelli kroimy na plasterki.


Na naleśnikach rozprowadzamy około 2 łyżki farszu. Posypujemy niewielką ilością tartego sera. Zawijamy.

Naleśniki układamy w naczyniu żaroodpornym. Polewamy je po wierzchu sosem pomidorowym. Na każdego naleśnika kładziemy po plasterku/dwóch mozzarelli.

Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 25 minut.

Inspiracja