Sałatka z kukurydzą, fasolą i kurczakiem

Szybka i smaczna sałatka z kurczakiem i czerwoną fasolą. Pełna smaku, kolorów i faktur. Niezwykle sycąca.

Najlepiej smakuje w tym samym dniu po przygotowaniu, kiedy sałata lodowa jest najbardziej chrupiąca, ale ja zajadam się nią również następnego dnia. Sałatka ta pełni u mnie rolę sałatki do pracy, ale sprawdzi się o każdej porze i na każdą okazję.

  • 1 główka sałaty lodowej
  • 300 g polędwiczek z kurczaka
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 mała puszka kukurydzy (70-90 g)
  • 1 czerwona cebula
  • 1 papryka konserwowa
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • przyprawa do gyrosa
  • zioła prowansalskie
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1-2 łyżki octu z czerwonego wina
  • 2 łyżki majonezu
  • 3 łyżki ketchupu
  • sól, pieprz

Polędwiczki kroimy na mniejsze paseczki. Oprószamy przyprawą do gyrosa. Obsmażamy na rozgrzanej na patelni minimalnej ilości oleju. Studzimy.

Sałatę lodową dzielimy na mniejsze kawałki, umieszczamy w dużej misce.

Fasolę osączamy z zalewy, przepłukujemy na sicie pod bieżącą wodą.

Kukurydzę osączamy z zalewy.

Pomidorki kroimy na pół lub na ćwiartki.

Czerwoną cebulę kroimy w piórka. Oprószamy cukrem pudrem i odstawiamy na około 10 minut. Po tym czasie wlewamy ocet winny, znów odstawiamy na kilka minut. Odcedzamy.

Paprykę konserwową osączamy z zalewy, kroimy na mniejsze kawałki.

Majonez łączymy z ketchupem. Doprawiam do smaku ziołami prowansalskimi oraz solą i pieprzem.

Wszystkie składniki mieszamy ze sobą w misce. Polewamy przygotowanym sosem.