Odrywany chlebek z szynką i serem

Chlebek drożdżowy z szynką i serem to fajna opcja na kolację, zamiast zwyczajnej kromki chleba z szynką i serem. Bardzo dobrze smakuje polany ketchupem.

  • 350 g mąki pszennej
  • 2/3 szkl. mleka
  • 15 g świeżych drożdzy
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 60 g masła
  • 2 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany 18%

Dodatkowo:

  • około 100-150 g szynki w plastrach
  • około 150 g żółtego sera w plastrach

Mleko podgrzewamy.

Do garnuszka rozkruszamy drożdże. Dodajemy cukier oraz 3-4 łyżki ciepłego mleka, mieszamy. Odstawiamy w ciepłe miejsce.

Do pozostałego mleka dodajemy masło oraz kwaśną śmietanę. Mieszamy, aż do połączenia się składników (rozpuszczenia się masła). Jeśli jest taka potrzeba, ponownie podgrzewamy na malutkim ogniu.

Mąkę przesiewamy do dużej miski. Dodajemy sól oraz zioła prowansalskie. Dodajemy wyrośnięte drożdże. Mieszając składniki łyżką wlewamy mleko z masłem i śmietaną. Wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto.

Gotowe ciasto od razu przekładamy na blat. Wałkujemy na dość duży prostokąt. Składamy lewą stronę do środka, a następnie prawą stronę do środka. Otrzymany prostokąt składamy na pół. Przykrywamy ciasto ściereczką i odstawiamy na 20 minut. Po tym czasie całą czynność powtarzamy.

Po kolejnych 20 minutach wałkujemy ciasto na duży prostokąt (około 40x32cm). Kroimy go na dwa pasy, a następnie na prostokąty.

Na każdym kawałku, przy jego krawędzi kładziemy plasterek szynki oraz plasterek sera. Składamy prostokąt na pół, zamykając szynkę z serem w środku.

Tak uzyskane kwadraty układamy jeden obok drugiego w wyłożonej papierem do pieczenia keksówce. Odstawiamy pod przykryciem na około godzinę do wyrośnięcia.

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 30-35 minut.

Źródło