Naleśniki z porem, pieczarkami i żółtym serem

Naleśniki z porem i serem tak mi zasmakowały, że postanowiłam iść za ciosem i przygotować je z dodatkiem, jakże lubianych przeze mnie, pieczarek.

Naleśniki wyszły pyszne!

Powiem Wam też, że takie pokrojone na mniejsze kawałki i nabite na wykałaczkę ślimaczki mogą być fajną opcją imprezową. Wówczas najlepiej obsmażać naleśniki tuż przed podaniem, bo moim zdaniem takie są najsmaczniejsze.

  • ok. 8-10 naleśników na słono wg swojego ulubionego przepisu

Farsz:

  • 400-500 g pieczarek
  • 3 duże pory
  • około 250 g tartej mozzarelli
  • 2-3 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany 18%
  • sól, pieprz
  • masło klarowane

Smażymy naleśniki.

Oczyszczone pieczarki kroimy na półplasterki.

Pory kroimy na półplasterki.

Na dużej patelni rozgrzewamy masło klarowane (1-2 łyżki), podsmażamy pieczarki. Następnie dodajemy pory. Smażymy aż do ich zeszklenia. Na patelnię z warzywami dodajemy kwaśną śmietanę, smażymy przez chwilę, mieszając. Patelnię zdejmujemy z palnika. Farsz doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.

Na naleśnikach rozprowadzamy farsz. Posypujemy serem. Ściśle zwijamy.

Obsmażamy na rozgrzanym na patelni maśle klarowanym.