Brzoskwiniowiec z budyniową pianką

Wprost nie mogłam się doczekać, aby dodać Wam ten przepis. Znalazłam go w gazetce kulinarnej Gotuj krok po kroku i uważam, że jest fantastyczny.

Przypomina mi troszkę szarlotkę z budyniową pianką, ale przez dodatek kwaśnej śmietany do owej pianki, smakuje bardziej jak….sernik 🙂

Zróbcie je u siebie i dajcie znać, czy też macie takie skojarzenia.

Ciasto jest bardzo podzielne, dobrze się kroi, ładnie wygląda. Jest leciutkie, nie przesłodzone i po prostu pyszne!

  • 3 szkl. mąki
  • 1 i 1/2 szkl. cukru
  • 1 op. cukru wanilinowego
  • 6 jajek
  • 200 g masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 700 g śmietany 18%
  • 2 op. budyniu śmietankowego bez cukru
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 1 puszka brzoskwiń

Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy masło starte na dużych oczkach tarki. Siekamy składniki nożem. Następnie dodajemy 1/2 szklanki cukru, cukier wanilinowy, proszek do pieczenia oraz żółtka. Zagniatamy gładkie ciasto.

Ciasto dzielimy na dwie części w stosunku 2/3 i 1/3. Każdą z nich owijamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki do schłodzenia, na co najmniej 30 minut.

Po tym czasie większą część ciasta trzemy na dużych oczkach tarki nad blaszką (21x32cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Równo rozprowadzamy je po dnie.


Brzoskwinie osączamy z zalewy. Osuszamy ręcznikiem papierowym. Kroimy w kostkę.

Czekoladę drobno siekamy.


Białka ubijamy na sztywną pianę wraz ze szczyptą soli. Stopniowo dodajemy cukier (1 szklankę). Do gęstej i lśniącej masy wsypujemy proszek budyniowy. Miksujemy. Następnie stopniowo dodajemy śmietanę, mieszamy szpatułką, do połączenia i otrzymania gęstej masy. Dodajemy czekoladę oraz brzoskwinie, delikatnie mieszamy.

Masę rozprowadzamy na przygotowanym cieście. Na wierzch ścieramy mniejszą część schłodzonego ciasta.

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 40-50 minut.


UWAGI: Masę można też rozkładać partiami na cieście, przekładając je warstwą brzoskwiń (dla lepszego efektu wizualnego), np ciasto – 1/3 masy, połowa brzoskwiń, 1/3 masy, reszta brzoskwiń, 1/3 masy – ciasto