Eklerki z masą dyniową

Domowe eklerki z dosyć zaskakującą masą z dodatkiem puree dyniowego. Masa ma wg mnie bardzo ciekawy smak. Świetnie smakuje doprawiona szczyptą mielonego cynamonu.

To ciekawa propozycja na jesienny deser.

Ptysie, wiadomo, najlepiej smakują na świeżo.

Eklery:

  • 1 szkl. wody
  • 60 g masła
  • 170 g mąki pszennej
  • 1 op. cukru wanilinowego (16g)
  • szczypta soli morskiej
  • 4 jajka

Masa dyniowa:

  • 100 g miękkiego masła
  • 1-2 łyżki cukru pudru
  • 1 op. cukru wanilinowego
  • 200 g gęstego puree z dyni
  • 250 g mascarpone
  • szczypta cynamonu

Wodę, masło, cukier oraz szczyptę soli doprowadzamy do wrzenia. Wsypujemy mąkę pszenną i energicznie mieszając (najlepiej drewnianą pałką), gotujemy aż masa zgęstnieje i zacznie odchodzić od brzegów garnka. Studzimy. Następnie dodajemy po 1 jajku i miksujemy na najmniejszych obrotach miksera (po dodaniu ostatniego jajka powinniśmy otrzymać gładkie, wciąż dosyć gęste ciasto).

Ciasto przekładamy do woreczka cukierniczego (zakończonego dużą tylką, np wilton 6B lub inną, w kształcie gwiazdy) i wyciskamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia podłużne eklerki (zachowujemy niewielkie odstępy pomiędzy nimi).

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni na około 25-30 minut (do zarumienienia). Jeszcze ciepłe kroimy na pół i odstawiamy do całkowitego przestudzenia.


Miękkie masło ucieramy wraz z cukrami na jasną i puszystą masę. Następnie dodajemy puree dyniowe. Na sam koniec dodajemy mascarpone. Miksujemy do połączenia. Gotową masę posypujemy szczyptą cynamonu do smaku, mieszamy.

Masę dyniową przekładamy do woreczka cukierniczego (u mnie bez tylki). Nadziewamy eklery. Podajemy tego samego dnia.