Wiosenna sałatka z tortellini

Przedstawiam Wam kolejny pomysł na sałatkę z tortellini. Dzięki sałacie, pomidorkom i rzodkiewkom ma ona bardzo wiosenny charakter. Na blogu znajdziecie też inne bardzo fajne i popularne przepisy na sałatki z tortellini m.in. sałatka z tortellini z rukolą i suszonymi pomidorami, sałatka z tortellini i kurczakiem, sałatka z tortellini i ananasem.

Tortellini zawsze wybieram świeże, bo bardziej mi ono smakuje. Jeśli mam wybór, to sięgam po to drobniejsze, które w sałatkach sprawdza się po prostu lepiej. Sam smak, czyli czy jest to tortellini mięsne, serowe czy np ze szpinakiem, ma tak naprawdę dla mnie drugorzędne znaczenie, bo w zasadzie, każde jest fajne 😉

Sałatka z tortellini to zawsze dobry wybór na smaczny posiłek. Super się sprawdzi w roli sałatki kolacyjnej, ale też jako sałatka imprezowa.

  • 250 g tortellini (u mnie mięsne) – najlepiej sprawdzi się drobne, świeże
  • 2 mini sałaty rzymskie
  • 200 g pomidorków koktajlowych
  • 1 pęczek rzodkiewek
  • 1 czerwona papryka
  • 1 mała czerwona cebula
  • 4 jajka
  • 2-3 łyżki majonezu
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • zioła prowansalskie
  • sól, pieprz

Tortellini gotujemy zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu.

Jajka gotujemy na twardo. Po przestudzeniu obieramy je i kroimy w kostkę.

Pomidorki kroimy na pół. Rzodkiewki kroimy na ćwiartki. Paprykę kroimy w kostkę.

Cebulę czerwoną kroimy w piórka (jeśli masz dużą cebulę, pokrój ją w kostkę).

Sałatę rzymską siekamy.

W misce mieszamy sałatę, tortellini, jajka oraz warzywa. Dodajemy majonez zmieszany ze śmietaną, doprawiony ziołami oraz solą i pieprzem. Mieszamy.


Polecam również przepis na
Panna Cotta